Sedam koraka do ljubavi iz snova

Mnogi poznati psihijatri i psihoterapeuti govore o sličnosti partnera kao ključu svake uspješne veze. Dalje govore kako kako za uspješan odnos moraju da se poštuju neka osnovna pravila, a kažu i da je veza moguća samo u određenim okolnostima.

Međutim, naša vjera u ljubav govori nam da u ljubavi ne postoje odrednice i pravila, te da jaka hemija, čak i kod potpuno suprotnih karaktera, čini savršenu vezu. Ipak, kako bi odnos očvrsnuo i potrajao, na vezi je potrebno svakodnevno raditi.

Komplimenti
Svi smo veoma svjesni činjenice da svaka riječ sa sobom nosi određenu moć. I dok se svi mi svjesno ili nesvjesno uzbuđujemo kad nam neko kaže: “volim te”, isto bi bilo i da smo napisali riječ “torta”, samo što bi u tom slučaju takva riječ izazvala drukčiju reakciju. Naš mozak jednostavno tako funkcioniše – ima algoritme pomoću kojih reaguje na pojedine riječi. Obasipajte voljenu osobu toplim i prijatnim riječima. Unesite mir i sreću u život i trudite se da držite stvari pod kontrolom. Održavajte harmoniju.

Divite se
Uprkos svim problemima i nesrećama koje nas obično snađu u vezi, divljenje prema partneru nerijetko nadjačava i najgore prepreke. Svi smo mi u vezi sa “baš tom” osobom zato što nas je “baš ta” osoba jednom zadivila, a s njom smo i dalje jer naše divljenje ne prestaje. Divite se, jer nema ljepše stvari ni za jednu ni za drugu stranu. Uživajte u ljubavi i ne bojte se da pokažete svoja osjećanja.

Slušajte
Zaista slušati nekoga ponekad može biti zahtjevno, ali je i od izuzetne važnosti. Dobro otvorite uši i pokušajte da razumijete ono što vam druga strana govori – ponekad će vam reći i mnogo više nego što mislite. Cilj ove tehnike je da se osoba koja govori osjeća shvaćeno. Zaboravite rasprave u kojima samo čekate svoj red kako biste nešto rekli. Slušajte, jer slušanje je ključ.
Prihvatite
Opštepoznato je da ljudi ne mogu da promijene druge, već samo sebe. Dakle, prihvatite osobu s kojom ste u vezi baš onakvu kakva jeste. Ako to uradite oboje, vaša veza će prodisati jer niko ne voli da se od njega očekuje više nego što on može da pruži. Svom partneru vi ste najbliži, u svijetu u kojem se od nas svakodnevno očekuje savršenstvo, budite osoba koja će ga prihvatiti sa svim njegovim manama i vrlinama. Prihvatanje je ključ uspješne veze.

Ravnoteža
Važnija je nego što se čini. Bez obzira na to koliko ste voljeni od strane neke osobe ili koliko god vi nekoga voljeli – on nikad ne bi trebalo da bude vaš “cijeli sijvet”, niti bi vi trebalo da budete njegov. Održavajte odnose s drugim ljudima i prijateljima koji su uz vas bili mnogo prije, ali nemojte ni da prestanete da stičete nove kontakte i prijateljstva. Balansirajte i upotpunite svoj život, jer ćete na taj način imati više snage i energije za odnos sa vašim partnerom, piše cosmopolitan.rs.

Iznenađenja
Mnogi govore da je svaki početak veze najljepši. A zašto je to tako? Zbog iznenađenja! Već nakon par mjeseci, većina zaboravlja na važnost iznenađenja čime se gubi uzbuđenje, zabava, osjećanja, ali i lijepe gestove kojima nekome dajete do znanja da vam je stalo. Ukoliko želite savršen odnos, ovakve stvari ne smijete da zanemarite jer, ne zaboravite – pažnja je od velike važnosti.

Razgovarajte
Gotovo svi problemi u odnosima posljedica su loše komunikacije. Ukoliko komunikacije nema ili je na niskom nivou, nezadovoljstvo se nagomilava, a kao što znate – emocije će kad tad izaći na površinu, pa je bolje da se to ne dogodi u obliku eksplozije. Izađite iz tog začaranog kruga nezadovoljstva prijatnim i nježnim razgovorom.