Sedam joga-vježbi za prste, koje će pomoći održati organizam zdravim i vitalnim.

Predstavljamo vam nekoliko korisnih mudri pomoću kojih ćete se osloboditi stresa, umora i iscrpljenosti, poboljšati metabolizam, funkciju mozga, imunitet, normalizovati rad organa za varenje, i smanjiti težinu.

Sve što je potrebno jeste sastavljati prste u određen položaj i zadržavati ih u takvom položaju nekoliko minuta. Mudre možete ponavljati kad god poželite u toku dana.

Mudre za zdravlje organizma:

 

 

Mudra „Znanje“

 

Kažiprste obje ruke sastavite sa velikim prstima kako je prikazano na slici, a ostale ispravite, ali ne naprežite. Ova mudra pomaže smirivanju, opuštanju, poboljšava rad mozga, stimuliše hipofizu i pomaže izbacivanju nepotrebne misli iz glave.

 

Mudra „Vetar“

 

Sastavite kažiprste ka osnovi palca. Ostale prste ispružite. Ova mudra korisna je za one koji imaju oboljenja  respiratornog trakta i sistema za varenje, pomaže kod depresivnih stanja.

 

Mudra „Zemlja“

 

Domali prst i palac obje ruke čvrsto sastavite. Ostale prste ispravite. Mudra se preporučuje kod preotrećenja organizma, fizičkog umora i stresa. Može da poveća životnu snagu, očisti kožu i poboljšava telesnu funkcionalnost.

 

Mudra „Vatra“

 

Palac i domali prst sastavite kako je prikazano na slici, ostale prste ispravite. Kod sistematskog sprovođenja poboljšava se metabolizam, smanjuje se težina. Organizam se vraća u optimalno stanje balansa.

 

Mudra „Nebo“

 

Srednje prste obe ruke savijte, a velikim prstima dodirnite njhove sredine. Ova mudra smiruje nerve, pomaže kod ušnih bolesti.

 

Mudra „Život“

 

Spojiti mali prst i palac laganim pritiskom, a ostale prste slobodno ispružite. Mudra pomaže očuvanju oštrinu vida, korisna je kod umora i iscrpljenosti.

 

Mudra „Voda“

 

Sastavite zajedno vrhove palčeva, srednjih i domalih prstiju obe ruke. Kažiprst i domali prst ispravite. To je mudra energije , omogućava čišćenje organizma i održavanje ravnoteže, jačanje imunog sistema.

Najbolji rezultati postižu se jednokratnim izvođenjem od 45 minuta, ali, ako za to nemate vremena ili strpljenja, mudre možete raditi i po 5, 10 ili 15 minuta, više puta dnevno, do ukupnog trajanja od 45 minuta.

Po želji ili potrebi, možete tokom dana izvoditi i nekoliko različitih mudri.