Sedam dana života i ishrane po recepturi Gvinet Paltrou

Michael Buchinger se pet dana hranio po recepturama slavne glumice. Koristio je njen kuhar pod nazivom „Sve je dobro”. Sastoji se od njenih zdravih recepata koji su, valjda, svi dobri. Na zadnjoj strani omota knjige piše da će mu ta knjiga pomoći da izgleda bolje. Kupljeno!

Obožavam Gvinet Paltrou. To je ona žena koja govori ljudima da treba da preživljavaju na algama i klicama i da parom čiste vaginu. Osmislila je i dijetu za detoksikaciju. Ima gomile savjeta za unapređenje života.

Ja generalno mrzim ljude koji pokušavaju da mi kažu da moj životni stil nije dovoljno dobar. Manje – više se hranim vegeterijanski. Živim svoj život najbolje što mogu.

Izgleda mi da je jedina osoba u koju mogu da imam povjerenje kada je u pitanju izbalansirani život baš Gvinet Paltrou. Prije nekoliko dana sam naišao na njen kuhar pod nazivom „Sve je dobro”. Sastoji se od njenih zdravih recepata koji su, valjda, svi dobri. Na zadnjoj strani omota knjige piše da će mi ta knjiga pomoći da izgledam bolje. Kupljeno!

Čitajući predgovor, shvatio sam da smo ja i moj ljekar opšte prakse potpuno različite osobe. Živjeti kao ja znači piti čitave buradi vina i doslovno doživljavati frazu „pojedi koliko god možeš”. S druge strane, ako želiš da živiš kao Gvinet, morao bi da se oprostiš od slijedećih stvari: kafe, alkohola, mlijeka, jaja, šećera, morskih plodova, skoro sve ribe, krompira, paprika, patlidžana, kukuruza, glutena, mesa i soje, drugim riječima, svega zbog čega vrijedi živjeti.

Šokiran ovim puritanizmom, zinuo sam, i siguran sam da sam ispljunuo nekoliko paprika i cijelu morsku ribu. Da li ću biti u stanju da, makar na nekoliko dana, živim „uredno” i jedem isto što i kraljica pretenciozne optimizacije načina života? Morao sam da probam, pa da vidim.

ISHRANA U PET DANA

DAN PRVI

Po načinu ishrane Gvinet Paltrou, svaki dan počinje sa jednom čašom svježe iscijeđenog soka od zeleniša, koji je prema njenim riječima isti kako kafa. Nažalost, njegovi sastojci su toliko gadni da ih nikada ne bih jeo ni u čvrstom obliku (kupus, đumbir, nana i limun).

Zarad svog budućeg lijepog izgleda, progutao sam zelenu čorbu kao da igram glavnu ulogu u „Dvije djevojke, jedna šolja”. Nije bilo gadno, i nekim čudom, možda mi se čak i dopalo.

Tokom čitavog dana sam grickao bademe koju su prethodno šest sati stajali potopljeni u vodi. Gvinet kaže da su to „idealne grickalice”. Očigledno nije probala pomfrit sa čilijem i sirom. Takođe je zaboravila da napomene da su te grickalice potpuno bezukusne. Ali nema veze, te večeri sam imao zakazanu večeru.

Odlučio sam da budem dobar gost i donesem Gvinetin najpromišljenije napravljen desert: bezglutenski kolač od bobičastog voća sa pahuljicama kinoe. Kolač je bio potpuni hit na večeri. Moja prijateljica Sara, koja nevjerovatno dobro kuha, udijelila mi je kompliment za moj ukusni desert. Malo sam se uobrazio od silinih komplimenata. Sve u svemu, večera je bila ogroman uspjeh.

DAN DRUGI

Drugog dana mog eksperimenta glavna tema je bila legendarna Gvinetina miso supa sa šitake pečurkama i listićima bonito tune. U svom prvom kuharu – „Kćrka svog oca” – otkrila je da tu supu jede i za doručak i za večeru. Nisam našao listiće tune, ali nema veze!

Supa je bila nevjerovatno ukusna, čak i bez tih listića tune. Jeo sam je dva puta tog dana, onako kako je moja mentorka Gvinet savjetovala, kojoj sam se divio jer puši samo jednu cigaretu dnevno.

Te večeri jedan od mojih drugara je predložio da tokom nedjelje odemo zajedno na jogu. Ovo je bio očigledno blago zamaskirani pokušaj da me ućutka. Hajde da idemo zajedno na jogu i da ne pričamo o farmerkama. Gvinet bi se oduševila time.

DAN TREĆI

Kada sam se probudio, osjećao sam se slabo i samo što nisam prekinuo dijetu. Očigledno nemam toliku snagu volje kao Gvinet – koja je 2012. za svoj rođendan preskočila tortu, i umjesto toga je grickala iz „rođendanske korpe sa voćem”, sa svojim drugaricama Sofijom Kopolom i Kameron Dijaz.

Riješio sam da vježbam fitnes uz DVD pod nazivom „Metamorfoza”. Snimila ga je Trejsi Andreson – Gvinetin trener i mozak koji stoji iza „Metoda Trejsi Anderson”. Riješio sam da se okušam u „kardio vježbama”, tokom kojih Trejsi ne kaže apsolutno ništa, već samo mahnito 30 minuta pleše uz muziku iz pornića. Poslije pola sata sam bio ne samo oznojen, već mi se padalo u nesvjest. Legao sam na pod i prisjećao se dana kada sam mogao da svarim glutena koliko god sam htio.

DAN ČETVRTI

Do tada sam već imao upalu mišića, ali sam mogao da ustanem iz kreveta taman za toliko da se odgegam do pijace organske hrane. Nadao sam se da ću uspjeti da nađem sastojke za Gvinetin klasični recept „Pasulj sa melasom”. Ali slučajno sam nabasao na nešto drugo: na listiće sušene bonito. Tu se takođe mogu naći i svakojake druge Gvinetine omiljene namirnice. Sirup od integralne riže, tost hljeb bez glutena i brašno od badema.

Skuhao sam taj pasulj. Ukus je bio u redu, ali izgledao je kao da je već prošao kroz nečiji digestivni trakt.

Nekoliko sati kasnije sam se našao sa prijateljima da radimo jogu. Početak sesije je bio prilično bezopasan, ako zanemarimo činjenicu da nisam previše savitljiv, pa sam vrištao kao Majkl Džekson kada bih pokušao da izvedem neke od poza. A ako mislite da je pojesti kilo pasulja prije joge dobra ideja, razmislite ponovo.

Joga mi se definitivno mnogo više dopala od spektakla sa skakanjem Trejsi Andreson, ali moja omiljena poza je i dalje „šavasana”, a to je kada ležiš na podu raširenih nogu, kao da si pojeo neki loš kari.

DAN PETI

Petog dana „Paltrou-paluze” sam donio svjesnu odluku da se „rasparim” od Gvinet. Po poslednji put sam iscijedio sok od zeleniša, grickao podbuhle bademe, i pozvao prijatelje na večeru. Spremao sam im Gvinetine vegetarijanske ćufte.

Dok sam pripremao hranu, nisam bio u stanju da radim bilo šta drugo osim da rezimiram proteklih nekoliko dana. Očigledno je da je Gvinet na mnogo načina ekscentrična osoba koju je lako ismijavati – naročito kada razgovara sa stijenama u Arizoni, ili napada svoju vaginu paročistačem. Ali čini mi se da zna da živi zdravo. Ćufteta nisu razočarala, a moji prijatelji nisu mogli da vjeruju da to slasno jelo potiče iz moje kuhinje.

Kako se moj eksperiment približio svom brilijantnom kraju, imao sam osjećaj kao da Gvinet sjedi pored mene sa ponosnim osmjehom na licu, presijeca me pogledom i šali se, „Bolje nemoj ništa da me pitaš o farmerkama”.