Sedam dana dijete s pilećom supom otklanja toksine i troši kalorije

Dijeta sa pilećom supom je osmišljena za dužinu trajanja od sedam dana, iako mnoge verzije dijete kažu da se može primjenjivati onoliko dugo koliko to osoba želi, ili pak ponavljati bilo kad. Ona se sastoji od recepta za supu i pet varijanti doručaka. Dakle, nakon doručka, jedina stvar koju je dozvoljeno jesti prije doručka slijedećeg jutra, je – pileća supa!

Gdje i kako je dijeta sa pilećom supom nastala, malo je poznato. Sve su prilike da ona jednostavno kruži od osobe do osobe putem interneta, te da se tu prvi put i pojavila. Međutim, važno je spomenuti da je engleski naučnik i stručnjak za pitanja prehrane, Jack Challoner, istraživanjem dokazao da supe smanjuju apetit i produžavaju osjećaj sitosti i do nekoliko sati, što će pomoći mnogim ljudima koji se bore s konstatnim osjećajem gladi.

Supa, u prvom redu domaća pileća, ima i nevjerovatnu ljekovitu moć i to je nešto u čemu se slažu i naučnici i naše bake. Ona nam može pomoći da se riješimo suvišnih kilograma, ali i da ojačamo imunitet. Antička kineska izreka kaže da dobar doktor prvo koristi hranu, pa onda lijekove. Uvidimo li da smo počeli da se debljamo, jednostavno spriječimo pilećom supom moguće komplikacije sa srcem, rakom, dijebetesom. Samo jedan tanjir supe dnevno otklonit će toksine iz organizma i ubrzati trošenje kalorija.

Ove činjenice vezane za ljekovito dejstvo pileće supe, možda ipak imaju nešto sa njenom popularnošću kao dijetalne hrane.

Inače, dijeta sa pilećom supom je osmišljena za dužinu trajanja od sedam dana, iako mnoge verzije dijete kažu da se može primjenjivati onoliko dugo koliko to osoba želi, ili pak ponavljati bilo kad. Ona se sastoji od recepta za supu i pet varijanti doručaka. Dakle, nakon doručka, jedina stvar koju je dozvoljeno jesti prije doručka slijedećeg jutra, je – pileća supa!

Dijeta s pilećom supom ne govori da za sedmicu dana skida ovoliko ili onoliko kilograma. No, činjenica je da ih skida, odnosno da njeni učinci nisu upitni. Ne podrazumijeva nikakve vježbe, niti ima posebne preporuke za zdrav život. Pileća supa ima malo kalorija i sadrži mnogo raznovrsnog povrća, što je važan dio zdrave prehrane, odnosno dijete. Stoga, zasučite rukave i probajte ovu metodu gubitka suvišnih kilograma!

RECEPT ZA SUPU

Potrebno: 2 supene kašike ulja (preporučuje se maslinovo ulje), oko 500 g pastrnjaka isjeckanog po želji, 4 rebra celera, 1 omanja bijela repa (oko 300 g) isjeckana po želji, 1 feferon – isjeckan i sa sjemenkama, jedna supena kašika isjeckanog bijelog luka, 2 supene kašike soli, pola supene kašike bibera, 16 šolja pilećeg temeljca, oko 750 g kuhane svježe piletine, 1 vrećica smrznute mrkve (200-250 g), 1 vrećica smrznute brokule (200-250 g), 1 vrećica smrznutog kelja (200-250 g), 300 g smrznutog isjeckanog crvenog luka, četvrtina šolje limunovog soka, te isto toliko isjeckanog svježeg kopra ili jednu supenu kašiku sušenog kopra.

Priprema: Zagrijte ulje u velikoj šerpi/loncu za supu. Dodajte bijeli luk, so, biber, feferon, pastrnjak, celer i repu u posudu u kojoj kuhate. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali ipak gledajte da ostane malo hrskavo – to podrazumijeva kuhanje od nekih 15 minuta. Potom, dodajte mrkvu, kelj, brokule, luk, pileći temeljac i limunov sok. Pustite da prokuha, a potom smanjite temperaturu i ostavite supu da lagano vri 5 minuta.

Ovaj recept osmišljen je da se dobije oko 26 šolja pileće supe. Ukoliko prosurfate internetom, pronaći ćete i druge varijante ovog recepta, no ovaj smo za vas izdvojili jer je najčešći.

IZBOR DORUČAKA

Dijeta sa pilećom supom dozvoljava da se izabere jedan doručak svaki dan od pet mogućih varijanti. Većina verzija ove dijete podržava da se jede svaki od doručaka jednom za prvih pet dana, tj. svaki dan – drugi doručak, i poslije se mogu izabrati oni koji vam se budu najviše dopali i ponoviti za dane 6 i 7. Verzije doručaka su:

 Doručak I: 1 čaša bezmasnog jogurta od vanilije i pola čaše voćne salate posute sa pšeničnim zrnima.

 Doručak II: Oko 200 g rikota sira (meki, bijeli, nemasni talijanski sir) kombinovano sa pola supene kašike šećera i prstohvat cimeta. Također, mogu se uz to jesti i 2 komada tost-hljeba i sušene smokve.

 Doručak III: Jedna i po šolja žitarica, pola šolje nemasnog mlijeka, pola šolje soka od naranče, obogaćenog kalcijem.

 Doručak IV: Dva tosta sa istopljenim čedar sirom i pola šolje soka od šljiva.

 Doručak V: Šolja i po kuhanih žitarica sa pola šolje obranog mlijeka.

Nakon što pojedete neki od ovih doručaka ujutru, tokom ostatka dana možete jesti samo pileću supu.

RIZICI?

Postoje, međutim, rizici koji prate ovu dijetu. Naime, dijeta pilećom supom ne dozvoljava da se tokom nje uzimaju raznoliki obroci tokom dana. To znači da onaj ko provodi dijetu neće dobiti dovoljno vitamina i minerala koji su ljudskom organizmu potrebni tokom jednog dana. Stoga, svako ko želi početi s ovom dijetom bi trebao da se konsultuje sa ljekarom, te sazna koji bi to multivitamniski dodaci bili prigodni za konzumiranje tokom dijete.

(aura.ba)