Sead Muratović (33) iz Bužima izrađuje neobične makete: Makete koje govore ljepotom

 Ko počne izrađivati makete i suvenire, neizmjernio zavoli ovu  „umjetnost“ koja pruža poseban duševni užitak – veli naš sagovornik

Izrada maketa i suvenira dugogodišnji je hobi 33-godišnjeg Bužimljanina Seada Muratovića. Ovaj svojevrsni umjetnik na sebe je skrenuo pažnju javnosti još prije nekoliko godina kada je izradio maketu poznate džamije na Starom gradu u Bužimu, ali i drugih starih graditeljskih zdanja po kojima se prepoznaju krajevi iz kojih poteječe. Za magazin Auru, kazao je:

–  Ko počne izrađivati makete i suvenire, neizmjernio zavoli ovu  „umjetnost“ koja pruža poseban duševni užitak. Do sada sam uradio na desetine maketa i mnogo suvenira na kojima su poznate krajiške građevine i radiću ovo kada god budem imao vremena i priliku.

Seadovi unikati

Sa Seadom nas je upoznao Hasan Hase Keranović, poznati bosanskokrajiški putnik po selima i gradovima, sakupljač starina i čuvar adeta i obićaja u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bužimu, Bihaću… Lijepe riječi nisu izostale o svom kolegi:

  • Znam puno majstora za izradu rukotvorina, a Sead je jedan od najljoljih – kazao je Hase i pokaazao nam put do ovog bužimskog umjetnika, koji je, sa ponosom istakao kako je do sada uradio maketu kuće porodice Pozderac u Cazinu, kao i Bijele džamije u Varoškoj Rijeci kod Bužima.

– Sve su ovo moji unikati koji su ljepotom izrade i značaja ispunili moju dušu zadovoljstvom – kazao je Sead i dodao:

– Sve ovo radim iz ljubavi prema kulturnoj i historijskoj baštini Bosne i Hercegovine i to je moja najveća satisfakcija  da  sačuvam sve vrijednosti koje se ne smiju zaboraviti.

 

Ljubav i strpljenje

Sead veli kako je za izradu potrebna ljubav i strpljenje i kako ovo mogu raditi samo osobe koje su motivisane znamenitostima zavičaja i domovine. Bužimski maketar ističe da nikada unaprijed ne može znati koliko će vremena i truda potrošiti dok radi neku od maketa.

–  To vrijeme nije lahko utvrditi, na nekim detaljima ostanem raditi i po nekoliko sati, a u ovom poslu vrijeme se  mjeri zadovoljstvom dok u glavi pravim projekat i nikada u poslu ne osjetim tegobu – kaže Sead i dodaje kako ima veliku podršku svoje supruge koja cijeni ono što radi njezin životni saputnik i ona je, kako veli, dala ideju da radi kuću porodice Pozderac i nije mu teško palo jer je „cazinski zet „.

(Mustafa Smajlović)