Scene kao iz Hičkokovog horora: Na stotine ptica okupirale benzinsku stanicu u Hjustonu

Na stotine ptica okupirale su jednu benzinsku pumpu ExxonMobila u Hjustonu, a scena koju je zatekla i snimila voditeljica kanala ABC 13, Kristin Dobin, izgledala je poput onih iz kultnog Hičkokovog horora „Ptice“.

  • Ove ptice sam i ranije viđala na ovoj pumpi ali nikada u ovolikom borju. Obično su se nalazile na dalekovodima, ali te noći ih je na stotine sletjelo na zemlju koja je skoro bila potpuno crna od njih – rekla je Kristina koju je ovu scenu snimila 2. februara.

Ptice koje su u ta doba trebale spavati u krošnjama drveća, najvjerovatnije je privuklo svjetlo koje je dopiralo sa benzinske pumpe.

Stručnjak za ptice sa Yale univerziteta Ričard Prum smatra da je jato ptica najvjerovatnije nešto uznemirili zbog čega su sigurnost potražile na osvijetljenom mjestu.

– Očigledno je da nisu bile u potrazi za hranom, tako da nema drugog objašnjenja osim onoga da su osjetile neku opasnost i spas potražile na prvom osvijetljenom mjestu, a to je u ovom slučaju bila obližnja benzinska pumpa – rekao je prof. Prum.

(D.K.)