Saznajte zašto bi vodu trebali piti čim se probudite

Iako vam je ispijanje vode odmah nakon ustajanja u tom trenutku možda posljednje na umu, zapravo, ovo je sjajan način da razbudite i ojačate tijelo.

Kao što već svi znamo, hidratacija je ključna za pravilno funkcioniranje našeg tijela, a ispijanje vode ima i kratkoročne i dugoročne beneficije po naše zdravlje. Dehidracija izaziva glavobolju, hipertenziju, bubrežni kamenac, gojaznost, sinusitis, pa čak i neke vrste raka.

Stručnjaci savjetuju da tijekom dana popijemo oko dvije litre vode, a s ovim ritualom bi trebalo početi odmah ujutro. Za to postoji nekoliko razloga.

Ispijanje vode odmah nakon ustajanja

Iako, čim se probudimo, uglavnom svi pomislimo na kavu, zapravo bismo prvo trebali popiti dvije čaše vode. Imamo čak sedam razloga za to.

Zdravlje kože
Voda pomaže našem tijelu da se brže oslobodi toksina, a samim time i naša koža postaje zdravija i sjajnija. Zapravo su studije pokazale da ispijanje vode ujutro poboljšava cirkulaciju i utječe na stvaranje novih stanica. Manjak vode u organizmu s druge strane utječe na pojavu bora i dubljih proširenih pora.
Višak kilograma
Osim toga što ispijanjem vode bivamo manje gladni i nemamo “napadaje gladi“, ispijanje vode ujutro pomaže tijelu da izbaci toksine, a u isto vrijeme, pokrećemo i rad crijeva.
Ubrzavanje metabolizma
Ispijanje vode na prazan želudac ubrzava metabolizam za 24%. A ubrzavanjem metabolizma naš probavni trakt brže probavlja hranu. Isto tako, voda pročišćava crijeva, te organi lakše apsorbiraju nutrijente iz hrane.
Zdravija kosa
Jeste li znali da 25% težine jedne vlasi čini upravo voda? A kada smo dehidrirani, kosa postaje krhka i tanka. Još jedan razlog da ispijamo vodu odmah ujutro – zdravija i jača kosa.
Ublažava žgaravicu
Žgaravica može uzrokovati povećanje kiseline u želucu, kao i refleks kiseline u jednjaku. Ali ispijanje vode ujutro vraća kiselinu u želudac. Isto tako, kada dođe vrijeme za doručak, nećete osjetiti simptome žgaravice.
Zdravlje bubrega i mjehura
Kiselina može utjecati i na pojavu bubrežnog kamenca. Samim tim, voda sprječava ovu pojavu jer čisti bubrege. Isto tako, ispijanje vode pomaže tijelu da izbaci toksine koji utječu na upalne procese u mjehuru.
Jači imunološki sustav
Voda na prazan želudac balansira limfni sustav, a stabilan limfni sustav jača imuni sustav.