Kod nedostatka joda u organizmu, štitna žlijezda se povećava pokušavajući da nadoknadi i napravi dovoljnu količinu ove supstance. Veoma je važno na vrijeme odrediti nivo sadržaja joda u organizmu. To možete da učinite u kućnim uslovima pomoću jednostavnog testa.
Test za određivanje vrijednosti joda u organizmu
Uveče pred spavanje nanesite pomoću štapića za uši ili obične vate na unutrašnji dio ruke tri linije povidon joda: tanku, malo deblju i najdeblju.
Ako ujutro ne vidite trag sve tri linije, obavezno se obratite endokrinologu, da se odrade analize i prepišu neophodni preparati joda.
Ako je ostala samo jedna deblja linija, preispitajte svoj režim ishrane. Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so.
Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima. Svježi sir, pogotovo od kozjeg mlijeka, nedozreli plodovi oraha, jaja, suva kajsija, beli luk, susam, soja, špinat su takođe dobri izvori joda.
Ako je nestala samo tanka linija – vaše zdravlje je van opasnosti.