Saznajte da li ste ukočeni ili savitljivi tip (VIDEO)

Ovo morate da pročitate da biste znali koje vježbe treba da radite, jer svako uvijek prvo izabere potpuno pogrešne vježbe
Prvo treba definisati koji ste tip čovjeka, a onda će vam biti lakše da odredite šta i kako dalje. Postoje dva tipa ljudi, ako gledamo savitljivost tijela, a na osnovu toga se može zaključiti uticaj na zdravlje i kakav tip vježbi izabrati.
Inače, fizioterapeuti kažu da su žene uglavnom savitljivije od muškaraca, ali da je bolje biti ukočen tip nego savitljivi. Imaju problema sa ekstremnim pokretima, na primjer, oblačenjem uske jakne, dohvatanjem čaše s vrha police itd. Hodaju ukočenim, uspravnim hodom. Potrebno im je kretanje da se opuste. Izbjegavaju jogu, draži su im pilates i dizanje tegova. Ne mogu da dohvate prste stopala. Snažne su tjelesne građe.
Ovi tipovi ljudi su manje savitljivi jer imaju kraća mišićna vlakna i tetive što ograničava njihov opseg pokreta. Njima odgovaraju vježbe poput joge u kojima se rastežu, iako ih rado izbjegavaju, što je normalno jer su im te vježbe izuzetno naporne, posebno u početku vježbanja.
Savitljivi – imaju više lako pokretnih zglobova
Mogu da stave dlanove na tlo dok stoje ravno na nogama. Mogu da saviju lakat ili koljeno unazad. Imaju palac koji dodiruje podlakticu kad ga saviju unazad. Imaju mali prst koji se savija unazad preko 90 stepeni. Mogu da urade špagu i lotos poziciju s lakoćom. Ruke im se labavo ljuljaju dok hodaju. Mogu da izgledaju klimavo na nogama. Ovim tipovima je gipkost nešto što su naslijedili, odnosno imaju genetsku predispoziciju za to. Kod njih postoji vjerovatnoća da će patiti od bolova u leđima i bolova u zglobovima. Stručnjaci im savjetuju da izbjegavaju vježbe istezanja, npr. Jogu, iako je možda jako vole, i umjesto toga izaberu, recimo, trčanje. Za njih je važno da ojačaju mišiće kako bi bili stabilniji, posebno one oko zglobova.
(NN)
Pogledajte video
https://www.youtube.com/watch?v=KJaWIBg15n0&nohtml5=False