Saznajte bolujete li od čerofobije – straha od sreće

Jeste li se ikada osjećali kao da ne zaslužujete da budete sretni? Čak i kada se potrudite za sopstvenu sreću i sve okolnosti se slože, u vama opet nastupa ono zrnce sumnje da možda i niste dovoljno dobri. Naime, u podsvijesti ostaje puno toga što svjesno ne možemo da kažemo pa ni činjenicu da zapravo smatramo da neke stvari ne zaslužujemo. A tako se i ponašamo, odnosno sabotiramo sami sebe.

Pojedinci s iracionalnom averzijom prema sreći zapravo boluju od takozvane čerofobije, straha od sreće. Drugim riječima, ovi ljudi redovno odbijaju da učestvuju u bilo čemu zabavnom i onome što bi u njima izazvalo osjećaj zadovoljstva.

Zapravo se ne boje samih aktivnosti već mogućnosti da će stvari krenuti u lošem smjeru ako se samo opuste i uživaju. Iako termin čerofobija nije sasvim definisan niti se puno koristi, neki medicinski stručnjaci klasifikuju ovu fobiju kao oblik anksioznosti.

Još neki simptomi:

1. Uhvati vas anksioznost kada ste pozvani na druženje.

2. Propuštate prilike koje bi dovele do pozitivnih promjena u vašem životu zbog straha od mogućeg lošeg ishoda.

3. Odbijate da učestvujete u zabavnim aktivnostima.

4. Mislite da iza srećnog perioda neizbježno dolazi loš.

5. Ako ste srećni, mislite da ste zato loša osoba.

6. Mislite da pokazivanje sreće loše utiče na vas i vaše prijatelje.

7. Smatrate da gubite vrijeme pokušavajući da se usrećite.

Osjećaj potpunog beznađa

S čerofobijom je povezana i hedonofobija, odnosno strah od užitka. Psihijatar Kerry Barron, navodi Independent, kaže da je razlog za takav strah vjerovatno neko loše iskustvo iz prošlosti.

Blogerka Stephanie Yeboah u jednom intervjuu je otkrila kako je živjeti s čerofobijom:

“To je osjećaj potpunog beznađa koji pak dovodi do anksioznosti ili izbjegavanja aktivnog učestvovnja u različitim stvarima jer mislite da sreća neće potrajati.”

Strah od sreće, navodi, ne znači da je pojedinac stalno lošeg raspoloženja ili tužan, već je podstaknut stresnim ili traumatičnim događajima.