Savršeno i ukusno: Slana pletenica od špinata i sira!

Uživajte u svakom zalogaju!

Prelijepa punjena slana pletenica u kalupu za kuglof. Predivnog je mirisa, dekorativna, kao i ukusa koji će sigurno zadovoljiti sve one koji uživaju u kombinaciji špinata i sira i neodoljivom ukusu toplog domaćeg peciva.

POTREBNO JE: kockica kvasca, 1 kašičica šećera, 3 jaja, 50 ml ulja, 250 ml mlijeka, 400-500 gr brašna, 200 gr sira, 1 vezica blitve ili špinata.

Priprema:

Kvasac rastvoriti u 50 ml toplog mlijeka dodati šećer pa kad se istopi dodati 2 jaja, ulje, brašno i so i umijesiti glatko mekše tijesto.

Ostaviti pokriveno oko 30 minuta, a onda razmijesiti na stolu i razviti u pravougaonik.

Sir izgnječiti dodati bjelance i izjednačiti. Blitvi ili špinatu odsjeći drške oprati i obariti i isjeckati i dodati u sir pa premazati tijesto.

Uviti u rolat pa ga oštrim nožem presjeći na pola ostaviti samo vrh koji ne siječete.

Zatim uviti u pletenicu i staviti u kuglof koji ste obložili folijom (ako je silikonski nije potrebno).

Ostaviti da poraste, namazati žumancetom i peći na 190 stepeni C 35 -40 minuta.

Ostaviti da se ohladi i sjeći. Uživajte u ovom preukusnom specijalitetu. (foto i recept Bakina kuhinja)

Komentari

komentara