Savršen okus: KVRGUŠA – RUČAK NA BRZINU, A PRSTE DA POLIŽETE

Balkan Lunch Box piše da kvrguša dolazi iz Krajine, sjeverozapadnog dijela Bosne. Pretpostavlja se da se ovako zove zato što piletina poredana po njoj podsjeća na kvrge.

Potrebno vam je: 6 komada piletine (krila ili bataci), 350 grama brašna, 1 supena kašika kisele pavlake, 1 jaje, 1 supena kašika vegete, ½ kafene kašike soli, 2¼ šolje mlake vode, 4-6 supenih kašika putera, ½ šolje mlijeka, 6 supenih kašika pavlake, ulje

Priprema:
Uključite rernu na 250 stepeni. Ubacite u nju nauljenu tepsiju da se ugrije. Tepsiju ne morate temeljno nauljiti, mala količina ulja će biti dovoljna. Uglavnom tepsija bi trebala biti vrela kad sipate smjesu u nju da se ne bi lijepila.

Operite piletinu. U većoj posudi je marinirajte sa vegetom i 2 supene kašike ulja.

Pomiješajte brašno, pavlaku, jaje, so i vodu i miješajte dok ne postane izjednačeno (oko 5 min). Možete koristiti mikser. Gustina smjese bi trebala da bude nešto gušća od one za palačinke.

Pažljivo izvadite vrelu tepsiju iz rerne i sipajte u nju tijesto. Lagano protresite tepsiju da izjednačite smjesu. Na vrh poredajte piletinu koju ste prethodno već ispržili ( prepržite na ulju, pa poklopite da se u vlastitim sokovima i vodi prži, ali pazite da ne pretjerate) i jednako je rasporedite. Zalijte sa preostalim uljem iz posude u kojoj ste čuvali piletinu.

Vratite tepsiju u rernu. Pecite 20-tak minuta, pazeći da ne zagori po vrhu, i da se ravnomerno peče i po vrhu i dnu. Često je provjeravajte da ne bi zagorjela. Ako počne da se rumeni previše, prekrijte je folijom.

Kvrguša je gotova kad su krajevi malo hrskavi, a sredina tvrđa, ali ne previše, mada će dijelovi koji su ispod piletine biti mekši.

Izvadite kvrgušu iz rerne i svaki komad piletine premažite jednom supenom kašikom putera. Vratite u rernu na 5 min.

Opet izvadite iz rerne i zalijte ćoškove kvrguše mlijekom. Isključite rernu i vratite tepsiju unutra još 10 min. Prije serviranja je premažite pavlakom.