Savjeti zaboravnim: Kako naći izgubljene stvari, a posebno ključeve?

Ako ne znate gdje su vam ključevi, nemojte ih tražiti baš svuda… bliže su vam nego što mislite!
Ukoliko ne možete da se sjetite gdje su vam ključevi, stanite i razmislite na trenutak. Dakle, nemojte skočiti da ih tražite, već prvo malo sjedite i razmislite: gdje bi mogli biti.
Podržite sebe rečenicom “Sigurno ću pronaći ključeve” i prvo pogledajte tamo gdje ih uglavnom ostavljate. Ukoliko, pak, nisu tamo – idite ka mjestu gdje ste ih posljednji put koristili. Da biste postigli punu koncentraciju, neprekidno u sebi ponavljajte ime predmeta koji tražite (ključ od kola, ključ od podruma… )
Ukoliko ih još uvijek niste pronašli, evo trikova koji će vam pomoći!

1. Potražite samo jednom i to uradite detaljno.
Nemojte se vrtiti u krug – nakon što ste provjerili jedno mjesto, ne provjeravajte ga opet. Iako vam se možda baš to mjesto čini obećavajućim, ako ključevi nisu bili tamo prvi put, vjerovatno neće biti tamo ni kad drugi put pogledate. To, naravno, važi pod pretpostavkom da ste prvi put dobro pogledali. No ako niste bili detaljni, slobodno se vratite na to mjesto i ponovno potražite.

2. Ko je, zapravo, sklonio ključeve?
Ako postoji mjesto na kom držite ključeve, najprije tamo potražite. Čak i ako ih vi niste stavili tamo, možda ih je neko od ukućana spremio. U slučaju da ključevi nisu na svome mjestu, upitajte članove porodice je li ih neko od njih upotrebljavao ili pronašao a da ih nije vratio na svoje mjesto. Takođe, provjerite da li su, zapravo, samo skliznuli sa svog fiksnog mjesta – ako imate ormarić za ključeve, možda samo nisu na odgovarajućoj kuki, već ispod nekih drugih ključeva.

3. Ključevi su u radijusu od 45 centimetra!
Većina izgubljenih predmeta je upravo tamo gdje i mislite da jesu. Drugi su, međutim, u neposrednoj blizini. Na primjer, mislili ste da su ključevi na stolu, ali ih neko ih je srušio na pod. Predmeti mogu da “odlutaju”, ali u većini slučajeva nisu udaljeni više od 45 centimetara od originalne lokacije. Odredite tu zonu i detaljno je pretražite.