SAVJETI ZA ZADRŽAVANJE TOPLOTE: Ne dozvolite minusu da vam uvuče zimu u kosti!

Donosimo vam par trikova kako najbolje preživjeti niske temperature.

Napolju postaje sve hladnije što može biti i opasno ako ne znate kako zadržati toplinu tijela, ali i u vašem domu. Smrznute ruke, noge, ali i ulaz pred kućom mogu dovesti do ozbiljnih bolesti, ali i lomova koji vam zaista ne trebaju.

1. Slojevito oblačenje
Goli pupak i gležanj nemaju šta tražiti zimi. Potkošulja i debele hulahopke, pa čak i tajice ispod pantalona, vaš su spas na ledenici. Muškarci bi isto trebali nositi duge gaće ili tajice ispod pantalona jer minus ne pita i u tome nema ništa sramotno.

2. Zaštitite ruke i noge
Toplina se najviše gubi preko stopala pa je važno da imate tople čarape (ako treba i dvoje) i nepropusne čizme. Ruke takođe zaštitite rukavicama, a na glavi obavezno imajte kapu i to po mogućnosti onu kroz koju vam neće duvati hladan vjetar.

3. Pazite na disanje
Gutanje hladnog vazduha i disanje na usta lako mogu prouzrokovati prehladu i upalu grla pa i pluća. Kako biste to izbjegli, držite šal preko usta i nos i mirno dišite preko njega. Opušteno disanje čuva energiju i toplinu.

A evo i kako zaštititi dom:

1. Protiv smrzavanja cijevi

Voda se teže smrzava ako teče pa probajte ostaviti slavine da lagano kapaju.

2. Ne zanemarujte prostorije koje se ne griju

Ako u stanu ili kući ne boravite u nekim prostorijama koje imaju radijatore, odnosno cijevi, svako veče prije spavanja pustite vodu kroz njih kako bi sprečili smrzavanje.

3. Prilaze i ulaze posipavajte solju
Pri ruci uvijek imajte krupnu so kojom ćete otopiti led na ulazu u kuću ili dvorištu. Ne rizikujte slomljenu ruku ili nogu.

(besnopile.rs)