Savjeti za svaku snahu: Evo šta nikada ne biste smjeli reći svekrvi!

Nije tajna da je odnos snahe i svekrve jedan od komplikovanijih odnosa, zato u komunikaciji treba biti izuzetno oprezan.

Naime, obje žene se mogu zbog raznih razloga osjećati ugroženo, kaže psihoterapeutkinja Deana Brown autorica knjige “Tajne dobrog odnosa sa svekrvom ili snahom”. Kako biste imali što uspješniji odnos, ona otkriva šta nikada ne smijete reći svekrvi.

“Možete doći bilo kada, uvijek smo tu za Vas”

Politika otvorenih vrata poziva na uzbunu. Naime, mnogo je bolje da odredite vrijeme posjeta. Kada vam je zgodno da vam svekrva dolazi u posjetu, a kada imate druge planove.

“Nisam Vas pitala za mišljenje”

Kada svekrva pokuša da vam da savjet kako da balansirate, recimo, posao i porodicu, saslušajte je i potrudite se da je ne ponizite, a posebno izbjegavajte zajedljive komentare poput onog da je niste pitali za savjet. Ako vas savjetuje kako da liječite dijete, ljubazno joj odgovorite da ste odlučili da slušate savjet pedijatra.

“Nećete valjda za njega glasati”

Politička i vjerska uvjerenja ostavite po strani. Prihvatite je takvu kakva jeste i budite umjereni u svojim izjavama. Poštujte tuđe mišljenje i imajte na umu da je između vas ipak generacijski jaz.

“Trebalo je sina da naučite…”

Nikada nemojte prigovarati zbog načina na koji je vaspitavala sina i kriviti je zašto vaš suprug neke stvari ne zna sam da uradi. Uostalom, ko kaže da ćete vi baš sve ispravno uraditi u vaspitavanju svoje djece. Ako je na taj način napadnete, imaće potrebu da se brani i ne gine vam svađa.

 
“Osjećam se mnogo prijatnije sa svojom porodicom”

Uobičajeni prigovor svekrva je taj da njihove snahe favoriziraju svoje roditelje. Još ako forsirate da sve praznike provodite sa svojom ‘starom’ porodicom i nemate urađene fotografije suprugovih roditelja, vatra je na pomolu. Razgovarajte sa suprugom i podelite praznike i godišnji između obe porodice.

“Nadam se da ću naslijediti Vašu ogrlicu”

Izjave ovakvog tipa poručuju da jedva čekate kad ćete je ispratiti u “vječna lovišta” . Nemate pravo na svekrvinu imovinu, a o mogućem nasljedstvu možete razgovarati jedino sa suprugom.

“Bili smo prezauzeti”

Svekrve obično više žele da viđaju sina i snahu nego oni nju. Kako biste postavili jasna očekivanja, recite joj koliko često je možete poshećivati, kako ne bi bilo iznenađenja. Izbhegavajte konstatacije, poput one da ste prezauzeti. Prije recite da ćete je vrlo rado posjetiti čim uzmete slobodan dan.

“Molim Vas razgovarajte sa svojom kćerkom umjesto mene”

Ako svekrvu stavljate da bira strane, a pogotovo da se zauzme za vas kod svoje kćerke ili sina, u startu ste izgubili. Sami rkešavajte svoje probleme kako znate i umijete, a nju držite podalje od svojih nesuglasica.

“Ne morate baš toliko često viđati djecu”

Da se neke žene pitaju, najradije bi svekrve maknule što dalje od djece. Same znaju razloge. Ali, morate imati na umu da dijete dok odrasta mora vidjeti različitosti i naučiti da se ponaša u različitim situacijama. Ako vam smeta neka njena navika, bolje joj recite da to prestane da radi pred detetom.