Savjeti za ljepša i zdravija jutra

Po jutru se dan poznaje. Sigurno ste više puta čuli tu rečenicu, ali vjerovatno niste svjesni koliko je istinita.

 


Ako vam je jutro strseno i ispunjeno nezdravim navikama, imaćete loše dane. Na to upozoravaju ljekari koji su napravili uputstva za ljepša jutra.

Usvojite li ih, mogli biste da uživate u sretnijem i zdravijem životu.

Duboko dišite

Nakon spavanja, soba je puna ustajalog vazduha čak i ako vam je prozor bio otvoren. Ako uradite vježbe ujutru prije nego vas pritisnu sve obaveze, napravili ste sjajan posao. Čim ustanete, otvorite sve prozore u domu, glavu izbacite van i duboko udahnite i izdahnite 10 minuta. Pritom bi bilo dobro da sami sebe podsjetite da ste živi, zdravi i srećni.

Ako uspijete ujutru da razvijete pozitivan stav, tokom dana ćete biti otporniji na negativnosti koje će sigurno naići.

Doručak prije kafe

Možda obožavate kafu ujutru, možda ste i pušač, ali nezavisno od toga, ni kafu, a ni cigarete ne bi trebalo da konzumirate ujutru prije nego što ste nešto stavili u želudac.

Već i vrapci na granama znaju koliko je doručak važan. On je podloga za cijeli dan.

Istezanje

Tijelo je nakon spavanja pomalo tromo i svaki nagli pokret mogao bi da uzrokuje probleme. Kako se to ne bi dogodilo, nakon jutarnje higijene, obavezno napravite vježbe istezanja.

Ako ne znate kako se rade, pitajte trenera u obližnjoj teretani, a možete da potražite i na internetu.

Tuširanje

Ako vam je jutro stresno i ispunjeno nezdravim navikama, imaćete loše dane. Nakon vježbanja, idite pod tuš i naizmjenično se istuširajte toplom i hladnom vodom.

To će podstaći vašu cirkulaciju, a vas će u potpunosti probuditi i napuniti energijom. Nakon toga, ako želite, možete kožu da počastite hranjivim mlijekom za tijelo.

Tjelesne vježbe

Nakon istezanja, tijelo nagradite vježbanjem. Ako uradite vježbe ujutru prije nego vas pritisnu sve obaveze, napravili ste sjajan posao.

Vježbe su put do boljeg zdravlja i vitkosti. Dovoljno je 15 minuta.

Organizacija

Najviše problema ujutru ljudi imaju zbog lošeg upravljanja vremenom. Sav jutarnji stres proizlazi iz žurbe i kašnjenja. To je nešto što možete da izbjegnete ako se dobro organizujete.

Nastojte uveče prije spavanja da napravite plan za sutrašnji dan.

Naravno, trebaće vremena da usvojite nove navike, ali nemojte da odustajete. To su navike od kojih ćete biti bolje raspoloženi, aktivniji, odmorniji, zdraviji i ljepši.