Savjeti za lijepe noge bez mana i celulita

 Nanošenje hidratantnih krema nakon svakog tuširanja, čišćenje pilingom i krema za samopotamljivanje recept su za zavodljive noge bez mana.

Čak i ako upotrebljavate najbolje hidratantne kreme i losione, noge neće biti lijepe ako barem jedanput sedmično ne uradite temeljan piling. Tad upotrebite gel za tuširanje koji je ujedno i piling, a gel će imati najbolji učinak ako ga nanosite posebnim rukavicama za masažu kože. Možete uraditi i domaći piling za uklanjanje odumrlih ćelija kože.


Pomiješajte nekoliko kašika krupne soli i zobenih pahuljica s maslinovim uljem i tečnim sapunom. Tom smjesom nježno izmasirajte noge, ostavite nekoliko minuta pa isperite toplom vodom. Koža će biti sjajnija i zategnutija, ali tek tad slijedi sljedeći korak – depilacija. Budući da svaka koža reaguje drugačije na različite vrste depilacije, najbolje ih je isprobati nekoliko pa onda sami odlučiti koja vam najviše odgovara. Ipak, najučestalije uklanjanje dlačica je britvicom. Ako vam je ponestalo gela za brijanje, slobodno možete upotrebiti i partnerov jer imaju vrlo sličan sastav.

Pri odabiru krema za depilaciju najbolje odabrati one s aloe verom jer ona posebno njeguje i vlaži kožu. Vrlo je važno nakon bilo koje vrste depilacije naneti hidratantnu kremu, ali bilo bi dobro i nakon svakog tuširanja hidratizirati cijelo tijelo. Za savršen izgled nogu ne zaboravite ni na stopala, koje će omekšati i običan vazelin.

Zaboravite na cigarete ako ne želite celulit
Umjesto da se pouzdate u “čudotvorne” kreme protiv celulita, radije promijenite ishranu. Za noge bez “narandžine kore” izbjegavajte suhomesnate proizvode, jako slatka i slana jela, alkohol, kafu i gazirana pića. Puno bolji izbor su sveže voće, povrće i riba. Cigarete takođe utiču na pojavu celulita.

Prošetaj ako ne stigneš vježbati
Samo uz 15 minuta brzog hodanja ili trčanja svakog dana, i to najbolje na neravnom terenu, noge će postati ljepše i čvršće. Preskakanje kanapa takođe je sjajna vježba za noge, guzu i bokove, a kad god možete, umjesto liftom radije idite stepenicama.

Ne tuširajte se pretoplom vodom
Ako već imate problema s proširenim venama, najbolje je što ređe prekrštati noge jer se tako nakuplja prekomerna tečnost i krv u venama. Vrućina takođe može loše uticati na to stanje pa stoga valja izbjegavati tuširanje vrlo toplom vodom.

Sunčanje je samo kratkoročno rješenje
Iako ćete sunčanjem u solarijumu privremeno prekriti nepravilnosti kože, dugoročno ćete joj naškoditi jer će se isušiti. Noge će biti glađe i s manje celulita ako barem dva puta na dan popete šoljicu biljnog čaja, i to zelenog ili od koprive.