SAVJETI ZA JEDNOSTAVNU I BRZU DETOKSIKACIJU TIJELA

Sezonska detoksikacija tijela je dobar način da očistite tijelo od otrova, ali i za ubrzavanje vašeg metabolizma i poboljšavanje cjelokupnog zdravlja.

Jedan od načina da to uradite jeste da postepeno počnete smanjivati količinu šećera koju konzumirate što podrazumijeva i med i vještačke zaslađivače, piše Shape.com.

– Ako konzumirate više šećera, vi zahtijevate od organizma da luči više insulina, što uzrokuje naprezanje gušterače. Dugoročno ova navika može uzrokovati hronični umor, dijabetes i rak ali ie konstantnu borbu sa prekomjernom težinom, kazao je Matt Dover, direktor u Mirbeau Inn & Spa.

Također, ono što je bitno kod detoksikacije jeste konzumiranje vode sa limunom svako jutro prije doručka. Limun pomaže rehidrataciju organizma i podstiče probavu, kao i izlučivanje otrovnih supstanci iz vašeg organizma.

Redovno vježbanje će podstaći cirkulaciju, a to će poboljšati probavu, smanjiti napetost, podmazati zglobove i ojačati vaše tijelo, jer ljudi koji redovno vježbaju imaju mnogo manje otrova u organizmu nego oni koji to ne rade.

Ne zaboravite na čaj. Osim što je bogat antioksiodansima, čaj hidrira organizam i stvara osjećaj sitosti.

– To znači da, ako redovno pijete čaj, nećete se prejedati ili jesti pogrešne stvari. Morate imati na umu i činjenicu da se kofein u čaju razlikuje od kofeina u kafi i da slabije djeluje na organizam, ističe Ann Car, psiholog i fitnes trener.

Pokušajte jesti što kvalitetniju i što zdraviju hranu. U dnevni meni uvrstite dosta različitog voća i povrća koje treba biti glavni fokus vaše prehrane, zajedno sa cijelim žitaricama, mahunama i malim količinama orašastih plodova i sjemenki.

Nemojte zaboraviti ni zagađenost vazduha niti alergene koji su oko vas. Oni su u vazduhu i mogu izazvati alergijske simptome. Zbog toga ljekari savjetuju da redovno ispirate nosne kanale.

Takođe, svoje tijelo ponekad trebate obradovati odlaskom u saunu. Jer od znojenja nema ništa bolje za detoksikaciju tijela.

Ne zaboravite ni to da je za detoksikaciju bitna i redovna njega kože pa na nju redovno nanosite eterična ulja koji pospješuju izbacivanje toksina i poboljšavaju cirkulaciju.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!