Savjeti za izbacivanje šlajma i smirivanje kašlja

Kašalj je refleks kojim se iz disajnih puteva izbacuju sekret i uzročnici bolesti. Kašalj može biti posljedica oslabljenog srca, alergija, pušenja, pa i simptom karcinoma pluća. Zato, pošto kašalj može biti samo simptom, a uzrok neko potpuno drugo oboljenje, evo šta je najbolje koristiti.

Za suhi, nadražajni kašalj koristite:

– bijeli sljez
– islandski lišaj
– kamilicu

Najpoznatije sredstvo za suhi kašalj je bijeli sljez, koji umiruje iritiranu sluzokožu gornjih disajnih puteva. Koristi se kao sirup ili čaj (čaj se ne kuha, jer se sluzi sljeza rastvaraju i u hladnoj vodi). Djelotvoran je za kašalj koji se javlja nakon prehlade.

Islandski lišaj takođe ispušta sluz koja oblaže iritiranu sluzokožu grla i ždrijela i time smanjuje nagon za kašljanjem. Djeluje protiv bakterija i upala.

Kamilica djeluje protiv upala i smanjuje iritaciju sluzokože disajnih puteva. Djeluje i blago antibakterijski.

Za produktivni kašalj i iskašljavanje šlajma koristite:

– bokvicu
– bršljan

Bokvica se tradicionalno koristi kao dobar lijek protiv kašlja i za smanjenje bronhijalne sekrecije. List bokvice djeluje antimikrobno, odnosno sprečava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje, širi bronhije, i smanjuje nadražaj za kašljanjem (kod produktivnog kašlja), a na grlo i ždrijelo djeluje protivupalno (kod suhog kašlja).

Bršljan, s druge strane, olakšava iskašljavanje i širi disajne puteve. Koristi se kod akutnih i hroničnih upala disajnih puteva, koje prati produktivni kašalj (iskašljavanjem sekreta). On takođe djeluje mukolitički (razrjeđuje sekret), spazmolitički (širi bronhije i opušta ih) i ekspektorantno (omogućava iskašljavanje). Ne blokira kašalj, razrjeđuje sluz, i smanjuje nadražaj za kašljanjem. Djeluje antivirusno i antibakterijski.