Savjeti veganke i ekspertice za detoksikaciju tijela Esose Edosomwan

Esosa Edosomwan je veganka i ekspert za detoksifikaciju tijela. Autorica je knjige “The Acne-Free Diet“ i bloga za holističko liječenje Raw Girl in a Toxic World. Vlastiti zdravsteni problemi i borba s aknama su bili Esosina inspiracija za promjenu životnog stila i izučavanje holističke medicine.

Esosa Edosomwan, veganka i ekspert za detoksifikaciju tijela, autorica knjige “The Acne-Free Diet“ i bloga za holističko liječenje Raw Girl in a Toxic World danas većinu vremena provodi bez šminke, iako u prošlosti nije bilo tako. Imala je velikih problema s kožom, a akne su poput osipa prekrivale njeno čelo i obraze. S obzirom da je po profesiji glumica i model, problemi s bubuljicama su ozbiljno ugrožavali njen profesionalni uspjeh i uništavali njeno samopouzdanje.

– Nakon što sam okušala tradicionalne metode koje nam preporučuju ljekari i reklamni spotovi – uključujući tonike za ispiranje lica, kreme, maske za lice, itd. – jednog sam se dana toliko razljutila da sam ušetala pravo u kupaonicu i bacila u smeće sve do posljednjeg hemijskog proizvoda koji je navodno trebao pomoći mom licu. U tom trenutku sam odlučila da ne želim više da idem prečicom, već ću poduzeti sve što je potrebno kako bi se jednom zauvijek riješila akni.

Ovaj put sam se odlučila za napad iznutra.

Donosim vam pet jednostavnih, ali efikasnih načina koji vam mogu pomoći da dobijete i zadržite blistavu kožu, i to na prirodan način. Upozorenje: ponekad se problem s aknama pogorša nakon početka detoksifikacije, jer toksini napuštaju vaš sistem. Ukoliko budete ostali ustrajni i u tim momentima, nakon kratkog vremena ćete primijetiti poboljšanje stanja i postizanje prirodnog sjaja za koji ste možda mislili da ga nećete nikad ostvariti.

1.    Izbacite iz ishrane prerađenu hranu, gluten i mliječne proizvode.

To znači: nema više brze hrane, čipsa, gaziranih pića, rafinisanog šećera, i hidrogenizovanih i zasićenih kiselina. Ukoliko imate akne, morate shvatit da one ukazuju da narušena prirodna ravnoteža vašeg organizma. Moguće je da je vaša ishrana uzrok taloženja toksina, kao i opterećenja kojeg trpe vaši organi.

Ukoliko želite da problem s bubuljicama trajno riješite, potrebno je da detoksifikujete organizam i da konzumirate alkalnu hranu. Proces detoksifikacije ne možete izbjeći. Ne preostaje vam druga opcija i ne postoji prečica. Ovo vam govorim kako biste sačuvali silni novac koji biste doslovno bacili na kupovinu novog čudotvornog lijeka za akne, a koji vam ne bi  nimalo pomogao.

2.    Opustite se

Meditirajte, prošetajte, ili samo svakodnevno praktikujte duboko disanje. Stres igra veliku ulogu u nastanku akni. To je zbog toga što narušeno emocionalno stanje narušava i hormonalni balans. Tako nastaju bolesti. Negativne emocije su za naše tijelo podjednako štetne i toksične, baš kao i prerađena hrana.

3.    Očistite vaše debelo crijevo

Ovo je izuzetno važan korak ukoliko želite da se trajno riješite akni. Kad sam jednom shvatila ovaj princip, nikad više nisam iskusila problem s bubuljicama. U većini slučajeva, akne nastaju kao posljedice nakupljana fecesa u debelom crijevu i konstipacije. To je signal da naša tijela ne mogu stići da prerade količine hrane koju konzumiramo.

Kada se to desi, tijelo reaguje tako što pokušava otrove iz crijeva izbaciti putem kože u formi bubuljica. Zašto onda gubiti vrijeme mažući lice hemijskim preparatima, kada se problem može riješiti ako povedete računa o zdravlju probave?

4.    Ravnoteža u ishrani

Ljudi koji pate od akni često pate od nekog nutritivnog debalansa. Baš kao i kod svake druge bolesti, možda se radi o previše unešenih (prerađenog šećera, ugljenih hidrata) ili premalo konzumiranih nutrijenata, poput cinka ili omega-3 masnih kiselina. Zato je važno da počnete unositi širok spektar integralne hrane koja će vašem tijelu nadoknaditi izgubljeno, te da pojačate ishranu odgovarajućim dodacima prehrani s ciljem jačanja imuniteta.

5.    Prestanite da na svoje lice mažete hemikalijama!

Ukoliko patimo od akni, normalno je da ćemo poželjeti da na lice stavimo šminku kao bismo tako prikrili svoj problem. Nažalost, brza rješenja ne donose dobre rezultate, i ne liječe uzrok problema. Premda vam je teško, savjetujem vam da razmislite o proizvodima koje stavljate na svoje lice i da uvidite njihovu štetnost. Jedini izuzetak od ovog pravila su 100% prirodne maske i kreme koje ne iritiraju akne, niti truju vaše tijelo.