Savjeti stručnjaka: SVE OPASNOSTI CIJEĐENJA BUBULJICA U “TROUGLU SMRTI”

Izraz “trougao smrti” mogao bi da zvuči pomalo ekstremno kada govorimo o cijeđenju bibuljica, ali definitivno ne bi trebalo olako da shvatite prijetnju.

Sigurno ste mnogo puta čuli da treba da izbjegavate istiskivanje bubuljica, bez obzira na to koliko bilo tome teško odoljeti. Taj savjet, naravno, odnosi se na cijelo vaše lice, ali ljekari kažu da ipak postoji posebno opasno područje. Oni ga kolokvijalno zovu “trougao smrti” s kojeg ruke treba držati podalje.

“Područje lica koje povezuje nos sa uglovima usana smatra se posebno opasnim područjem lica zbog njegove bliske povezanosti sa mozgom – rekao je dr DŽošua Zičner, dermatolog u bolnici Mount Sinai u Njujorku.

Najbolji način da vidite ovaj trougao jeste da ga formirate svojim prstima, spojite vrhove palčeva, a zatim vrhove kažiprsta. Vrh trougla stavite na most vašeg nosa, a baza neka počinje u oba ugla usana i proteže se preko dna vaše gornje usne.

“Klinasti sinus naziv je velike vene koja odvodi krv u mozak – kaže dr Zičner.

Drugim riječima, infekcija bubuljica na nosu donekle ima jasan put do vašeg mozga.

“Iz tog razloga, svaka infekcija na tom području je malo veći rizik – rekao je dr Alok Vij, dermatolog u Klinici Klivlend.

“U slučaju da cijedite bubuljicu i razvije se infekcija, najgori je scenario da se infekcija širi kožom kroz ovaj sinus i ima potencijal da zarazi mozak, pa čak i da se proširi krvotokom na cijelo tijelo – kaže dr Zičner.

“Stoga, cijeđenje ili dodirivanje bubuljica na tom području nije mudro, niti čupanje dlačica iz nosa na nesiguran način, jer bilo koja od ovih radnji može da omogući bakterijama da uđu u to rizično područje lica. Drugi razlog da držite ruke podalje od te regije je taj što je veća vjerovatnoća da će na njoj ostati ožiljak – kaže dr Vij.
Postoji li siguran način cijeđenja bubuljica?

Dermatolozi su odavno shvatili da njihov savjet da se ruke drže podalje od lica neće baš biti saslušan. Dakle, iako se cijeđenje bubuljica ne preporučuje, postoji nekoliko načina da bude manje rizično. Prije svega, klonite se bubuljica u području trougla smrti. Kad god posegnete za velikom bubuljicom na nosu, sjetite se riječi ljekara da infekcija može potencijalno da zarazi mozak. Ali, ako ste apsolutno odlučni u namjeri da to učinite, razmislite kada i kako ćete to učiniti.

“Ako ćete cijediti bubuljicu, nemojte to da činiti neposredno prije spavanja kad ste umorni. Razmišljajte o tome kao o sterilnom hirurškom zahvatu – kaže dr. Zičner.
“Drugim riječima, morate biti pažljivi. Prije nego što krenete u akciju, temeljno operite ruke”, preporučuje dr Vij.

Isto tako, dodaje da bi trebalo da pazite da područje ispod noktiju bude čisto jer se bakterije tamo dobro skrivaju. Dr Zičner preporučuje siječenje noktiju prije nego što odlučite da uklonite bubuljicu. Zatim svakako očistite kožu lica, a dr Vij ističe nanošenje toplih obloga prije nego što započnete proces.

“Ne bi trebalo noktima da uklanjate bubuljice, kaže dr Zičner. – Umjesto toga, primijenite ravnomjeran pritisak oko bubuljice, a to bi trebalo da učinite štapićem od vate ili mekim dijelom vrha prsta. Od najveće je važnosti da znate kada da stanete. Ako ne možete bubuljicu lako da istisnete, prekinite. Poslije istiskivanja bubuljica, važno je nanijeti antibiotsku mast jer su u pitanju otvorene rane.