Savjeti Shereen Campbel: ŠTA IZBJEGAVATI ZA VRIJEME MLADOG MJESECA

Mladi Mjesec je najplodniji dan lunarnog ciklusa svakog mjeseca. Ako postoji savršeno vrijeme za pokretanje bilo čega novog, onda je to zasigurno mladi Mjesec. Upišite novi kurs. Prijavite se za novi posao. Pitajte tu osobu o kojoj potajno maštate na izlazak. Započnite bilo šta što vas ispunjava strašću. Sada je savršen trenutak za novi početak, a svemir je na vašoj strani.

Svakog mjeseca Univerzum nam šalje jedan poklon – tako mali da ga je veoma lako propustiti. Neki kažu da je ovaj poklon “skriven” jer je uglavnom nevidljiv sa Zemlje na nekoliko sati. Naravno, riječ je o mladom Mjesecu koji se javlja otprilike svakih 28-30 dana.

U astrološkom smislu, mladi Mjesec je jedna od mnogih mjesečevih faza – konkretno, ona u kojoj se Mjesec i Sunce poravnavaju. Mladi Mjesec označava početak novog ciklusa i često sa sobom donosi niz novih početaka.

To je vrijeme idealno za samorefleksiju, ispravljanje grešaka iz prošlosti i postavljenje budućih ciljeva. Zanimljivo je da se većina ljudi nesvjesno usklađuje s ovom energijom, teže ka stavranju novih navika, započinjanju novih projekata i pokretanju životnih pormjena otprilike u isto vrijeme kada se javlja mladi Mjesec.

Astrologkinja iz New Yorka Shereen Campbell objašnjava da nam svjesno prihvatanje energije mladog Mjeseca može omogućiti da ovakve životne odluke i promjene podignemo na jedan viši nivo. Otkrila je sedam rituala koje treba napraviti za vrijeme mladog Mjeseca, kao i neke stvari koje treba izbjegavati. U nastavku pročitajte njen vodič za mladi Mjesec koji će se u ovoj godini na našim prostorima pojaviti još dva puta: 15.novembra i 14. decembra.

 1. Odredite jasnu namjeru
Svakih tridesetak dana Mjesec nam svojom energijom šalje dodatni poticaj za promjene i nove oduke, pa zašto to ne iskoristiti za fokusiranje na jednu ili dvije stvari o kojima osjećate posebnu strast?

Odvojite malo vremena za definisanje namjera koje su jasne, sažete i konkretne. Na primjer: “Počni raditi posao koji te ispunjava, uz veću platu od one koju sada imam.” Ili: “Položit ću ispit u idućem roku.” Te su namjere jasne i konkretne. Ne samo da ćete informisati svemir o vašim težnjama, već će vas ove namjere držati na pravom putu kako biste postigli ono što zaista želite.

2. Zapalite svijeću
Ili unesite malo svjetla u svoj život na neki drugi način. Paljenje svijeće u najcrnjoj noći u mjesecu simbolizuje našu želju da u svoju svakodnevnicu unesemo malo više svjetla. Zamolite svemir da vas obasja tokom ovog mladog Mjeseca i sve one do kojih vam je stalo. Ovaj ritual možete napraviti I tako što ćete, dok držite svijeću, prizvati osjećaje zahvalnosti i ljubavi. Zatim recite svemiru šta želite. Upalite svijeću u pustite je da do kraja izgori.

3. Započnite nešto novo
Mladi Mjesec je najplodniji dan lunarnog ciklusa svakog mjeseca. Ako postoji savršeno vrijeme za pokretanje bilo čega novog, onda je to zasigurno mladi Mjesec. Upišite novi kurs. Prijavite se za novi posao. Pitajte tu osobu o kojoj potajno maštate na izlazak. Započnite bilo šta što vas ispunjava strašću. Sada je savršen trenutak za novi početak, a svemir je na vašoj strani.

Ž4= 4. Izađite na prvi sastanak
Kada već govorimo o započinjanju nečeg novog –prvi sastanak je divna aktivnost za vrijeme mladog Mjeseca. Svemir je prepun energije i mogućnosti – savršeno vrijeme za postavljenje temelja nove ljubavne veze.

5. Napravite listu
Znate one namjere koje smo ranije spomenuli? Pa, ako želite da uvećate šanse za uspjeh, napravite čitav popis svih detalja koje biste željeli da svemir uzme u obzir kada vam bude ispunio želju. Recimo da vam je namjera da dobijete novi posao. Gdje će biti vaša kancelarija? Kakvi će biti radni sati? Kakav će biti vaš šef? Na kakvim projektima ćete raditi?
Isto važi i za ljubav. Kakvu vrstu veze želite? Kako ćete se zabavljati sa svojim partnerom? Lista neka bude što detaljnija. Ideja je da u svom umu stvorite sliku kako će izgledati ta nova situacija kada konačno stignete tamo.

6. Napravite svoj sveti kutak
Mladi Mjesec je optimalno vrijeme za izradu svetog prostora u svom domu gdje ćete meditirati i iz sebe izbacivati svo mentalno smeće koje se nakupilo iz vanjskog svijeta.
Vremenom, kada uđete u taj prostor, vaše tijelo i um će automatski znati da je vrijeme za energetsko čišćenje. Pazite da vaš sveti kutak bude čist i uredan kako biste izbjegli loše vibracije.

Ritual
Ne, ovdje nije riječ o krugovima od soli i vješticama nad kotlom. Obavljanje vlastitog ritual jednostavna je praksa kojoj ćete se posvetiti svakog mladog Mjeseca.
Taj ritual može biti nešto jednostavno poput meditacije, pohađanja časova joge ili pisanja liste namjera i želja. Ili, može biti komplikovanije poput izrade kutka sa iscjeljujućim kristalima, kupanja u mirisnim solima ili kađenja čitavog stana.

O čemu god da je riječ, pobrinite se da ritual sadrži i trenutak odmora kako biste posadili nekoliko sjemenki namjere. Pravljenje povremenih pauza može vam pomoći da ne skrenete sa staze koja nije u skladu sa željama vašeg srca.
Koristite mladi Mjesec kao podsjetnik za malo zastanete i krenete u ispunjavanje svojih snova.

STVARI KOJE TREBA IZBJEGAVATI ZA VRIJEME MLADOG MJESECA:

1. NE NAPUŠTAJTE NEŠTO DO ČEGA VAM JE STALO
Suština mladog Mjeseca je u stvaranju. Naravno, ponekad morate napustiti neke navike, ljude i situacije koje vam više ne odgovaraju. Međutim, odluka da odustanete od nečega do čega vam je stalo za vrijeme mladog Mjeseca može se pokazati kao bespotrebno gubljenje energije. Usmjerite energiju u pokretanje, a ne zaustavljenja (to sačuvajte za puni Mjesec).

2. NE IZBJEGAVAJTE NOVE LJUDE
Mladi Mjesec je poznat po tome što nam u živote uvijek dovodi nove ljude. Često ova nova lica sa sobom nose lekcije za kojima naša duša žudi. Ne propuštajte ovakve prilike. Kada tokom mladog Mjeseca upoznate nekog novog i neobičnog, nemojte bježati već budite otvoreni i znatiželjni. Nikada ne znate kakve radosti ili ideje mogu donijeti.

3. NE ODBIJAJTE NEOČEKIVANE POZIVE
Kada već govorimo o upoznavanju novih ljudi, mladi Mjesec je sjajno vrijeme za izlazak iz kuće. Budući da je to ovo vrijeme idealna prilika za upoznavanje novih ljudi, pokušajte da pozitivno odgovorite na sve eventualne pozivnice koje vam se nađu na putu.

4. NE PROVODITE VRIJEME S ENERGETSKIM VAMPIRIMA
Iako je ponekad nemoguće izbjeći ovakve smorove, energija mladog Mjeseca je tako nevjerovatno posebna da trebate izbjegavati sve oblike energetskih vampira i to bez pardona.
Zapamtite, želite iskoristiti svu pozitivnu i kreativnu energiju koja teče oko vas, i ništa od toga ne treba žrtvovati. Jednostavno rečeno, ne dopustite drugima da ubiju vašu pozitivnu vibraciju.