SAVJETI PUŠAČIMA: ŠTO VIŠE VITAMINA C, MANJE NIKOTINA U ORGANIZMU

 On je najpoznatija supstanca za izbacivanje nikotina iz krvotoka, zato treba piti sok od m,rkve, limunade, a jesti kivi, narandže…

Kada popušite cigaretu, nikotin cirkuliše u krvi u prosjeku od šest do osam sati. Većina tog nikotina se eliminiše urinom, ali potrebno je od 48 do 72 sata da se zaostali nikotin izbaci iz vašeg tijela.

U tom procesu mogu da pomognu voda, pojedine vrste voća i povrća, pogotovo one koje sadrže dosta vitamina C. On je najpoznatija supstanca za izbacivanje nikotina iz krvotoka, jer poboljšava metabolizam i stvara bijela krvna zrnca, ali pušači treba da unose znatno veću dozu ovog vitamina nego nepušači, do 2.000 miligrama. Evo šta je najbolje za izbacivanje nikotina iz organizma:

1. Voda – Nikotin dehidrira tijelo, pa je veći unos vode neophodan jer pomaže tijelu da izbaci nikotin.

2. Kopriva – Ova biljka je puna željeza i korisna za dezinfekciju i odlična je u borbi protiv infekcije.

3. Povrće – Konzumiranje većih količina celera, tikvica, pasulja, pa čak i krastavaca, može da smanji nikotinsku zavisnosti. Ne jedite mnogo slatkog povrća, sa mnogo šećera, jer prekomjerna količina glukoze aktivira dio mozga odgovornog za uživanje i zadovoljstvo. Na taj način, glukoza može da podstakne želju za cigaretama.

4. Narandže – Sadrže visok nivo vitamina C, pa nadoknađuju ovaj vitamin u tijelu pušača koji pušenje smanjuje. Konzumiranje narandže može ubrzati vaš metabolizam i smanjiti stres.

5. Kivi – Kivi pomaže da se eliminiše nikotin iz tijela i da se ono napuni vitaminima A, C i E koje pušenje smanjuje.

6. Sok od mrkve sadrži vitamine A, B, C, K koji pomažu da se eliminiše nikotin iz tijela. Nikotin takođe šteti koži, a sok od mrkve ima mnogo vitamina koji su dobri za kožu.

7. Brokola – Sadrži visok nivo vitamina B5 i C. Brokoli sadrži supstancu koja štiti pluća od oštećenja toksina.

8. Špinat je bogat vitaminima i folnom kiselinom, tako da je dobar za vaše tijelo i posebno dobar u tome da vam zgadi ukus duhana.

Povećan unos voća i povrća može da pomogne da ostavite pušenje zbog slijedećih razloga: smanjuje se nikotinska zavisnost, visok sadržaj vlakana čini da se osjećate sitije – pušači ponekad miješaju glad sa željom za cigaretom. Za razliku od mesa, alkohola i pića sa kofeinom, voće i povrće ne poboljša, čak može da pogorša ukus duhana.(Novosti)