Savjeti poznatog psihijatra: Do sretnijeg života u pet koraka!

Oni koji poznaju aikido dobro znaju njegov princip: glavno je da se izmaknemo, prije nego krenemo u napad. I u psihološkom akidu vredi isto pravilo: glavno je da izbegnemo sukob koliko je to u našoj moći.

Knjiga psihijatra Mihaila Litvaka “Psihološki aikido” prevedena je na više od 300 jezika. Ovo su 5 pravila sreće po njegovom shvatanju.

Dr. Litvak

Kada dođe do svađe u porodici, na poslu ili sa partnerima, najvažnije je prvo se izmaći, sagledati problem, pa napasti – ako je neophodno.

Ne bojte se samoće
Riječ “usamljenost” u našim glavama stvara sliku napuštene osobe. Ponekad smo sami krivi za usamljenost . Ako se stalno žalimo, loše smo raspoloženi, svi će pobjeći od nas. Morate imati hrabrosti da budete sami sa sobom, kako biste shvatili u čemu je vaš problem..

Samoća ne treba da vas plaši, jer nam je ona data kako bismo razumjeli sebe i svoje potrebe.

Sreća je u nama
Ako naučimo da se radujemo sitnicama, mi zaista možemo biti sreći. Jer, počinjemo da se zabavljamo. Nije li to glavni znak sreće?

“Ne jurite sreću. Mjesto na kom se sreća nalazi – to ste vi.”

Ne obraćajte pažnju na uvrede i kritike
Ako ste sigurni da ste ljubazna, dobra, iskrena osoba, kako to da vas zli jezici mogu toliko poremetiti? Na kraju krajeva, zli jezici po pravilu uvijek pripadaju uvređenim i neostvarenim osobama.

Ako vas ipak takve riječi povrede, onda sebi postavite cilj koje ćete ostvariti. I tada ćete vidjeti da vam više nije stalo šta drugi pričaju, jer ćete biti ponosni na sebe i to što ste postigli. Dokazali ste se sebi.

“Kad čovjek nema ništa lijepo da kaže o sebi, on počinje loše da priča o druigma.”

Prije svega treba da se svidimo sebi
Nemoguće je udovoljiti svima. To je kao da pokušavate da dođete do horizonta. Isto tako je beskorisno i nedostižno. Ako pokušate da se uklopite, rizikujete da izgubite sebe.

“Ne znam put do uspjeha. Ali znam da je put do neuspjeha želja da udovoljim svima.”

Ne tražite neprijatelje sa strane
Svi najgori zmajevi su u nama. Samo nas unutrašnji strahovi, tabui i podignuti zidovi sprečavaju da napredujemo, ostvarujemo svoje snove. Za sve neuspjehe krivi smo samo mi i niko drugi.

“Da li želite da znate ko vam je najveći neprijatelj? Pogledajte se u ogledalo. Bavite se njime, ostale pustite.”

Čim shvatite ovo, prekinućete vaš začarani krug.

error: Content is protected !!