SAVJETI OTORINOLARINGOLOGA: Zapušene uši čistite 3% hidrogenom, nikako štapićima!

Najjednostavnije i najpristupačnije sredstvo za ispiranje ušiju i uklanjanje „čepova“ je rastvor vodonika peroksida (hidrogen).

Smatra sa da se ljudske uši same čiste. Za vrijeme žvakanja, kihanja, kašljanja, naslage masti nastale u ušima, same se eliminišu.

Ali, ponekad se dešava da se naslage, koje su se  akumulirale u ušnom kanalu,  pretvaraju u „čepove“. Uši se začepljaju. U takvim slučajevima neophodno je uraditi proceduru ispiranja ušiju.

Najjednostavnije i najpristupačnije sredstvo za ispiranje ušiju i uklanjanje „čepova“ je rastvor vodonika peroksida (hidrogen). Preporučuje se da ga odmah primijenite nakon što ste osjetili neprijatan osjećaj začepljenosti ušiju.

Kako to raditi?

Koristeći pipetu, nakapiti 4-5 kapi 3%-og hidrogena u uho. Treba da nagnete glavu, ili bolje da legnete, i ostanite u ovom položaju oko 5 minuta. Osjetićete karakteristično šuštanje u uhu, što znači da je došlo do reakcije, i „čep“ počinje da omekšava.

Nakon toga, prebrišite uho papirnom maramicom. Za vrijeme sprovođenja procedure, štapiće za uši nemojte koristiti.

Obično, hidrogen odlično savladava problem sa naslagama u ušima.

Ako nakon prvog puta, niste osjetili značajno olakšanje, ponovite proceduru još jednom poslije nekolio sati. Istu proceduru možete uraditi i slijedećeg dana.