Savjeti onima koji zaboravljaju gdje ostave mobitel ili ključeve: Večeras, u ponoć, zalajte kao pas ili se uštinite, sjećanje se odmah vraća!

Ovo su savjeti Jez Rosea, njemačkog stručnjaka za ljudsko ponašanje, koji svoju terapiju primjenjuje decenijama

Kada ne možete pronaći mobitel ili ključeve, uhvati vas nervoza i panika dok se pokušavate sjetiti gdje ste ih ostavili. Prestanite pokušavati vratiti sjećanje jer vjerovatno nećete uspjeti – lajanje kao pas tajna je za prestanak gubljenja stvari, smatra Jez Rose, stručnjak za ljudsko ponašanje.Ovaj nagrađivani autor, takođe, savjetuje da popijete čaj kada nešto izgubite kako biste se smirili i hladne glave krenuli u potragu.

“Svjesno izvršavajući značajnu akciju kada nešto odlažete, stvarate mentalnu oznaku u tom trenutku. Lajanje poput psa kada negdje stavite ključeve automobila je ekstremni primjer, ali što je neobičnija akcija, to je vjerovatnije da ćete se sjetiti tog trenutka. Istina je da svi znamo gdje su izgubljene stvari, ali jednostavno ne znamo kako pristupiti informacijama u našem mozgu, a to je vještina koja se može podučavati – kaže Rose i dodaje da su žene efikasnije u pronalaženju stvari od muškaraca jer je njihov mozak bolji u multitaskingu.

Rose otkriva trikove uz koje ćete prestati gubiti stvari. Evo njegovih savjeta:

Lajte kao pas

Ako ćete lajati svaki put kad odložite neki predmet, bit ćete svjesni trenutka u kojemu ste ga odložili, tako da ćete se lako sjetiti na kojem ste mjestu bili kad se to dogodilo. Na ove njegove savjete, forumaši “Daily Maila” su dodali da je najbolje lajati kao paa, nakon ponoći u novogodišnje zdravice. Tako će se “naručiti” pamćenje za cijelu godinu!

Uštinite se

Jednostavna akcija poput štipanja za ruku djelovat će poput mentalne oznake koja će vas kognitivno osvijestiti o tome što činite i gdje!

Imajte nadimke za stvari

Dajte predmetima slatke nazive ili im komplimentirajte kada ih odlažete. Npr., ostavit ću te ovdje da se sunčaš kraj prozora, olovko Miško. Bizarno ponašanje pomoći će vam da se sjetite gdje ste što ostavili.

Stvorite naviku

Stavljajte stvari na očigledna mjesta, a ne neobična misleći da će vam to pomoći da se sjetite gdje se nalaze. Stavljanje predmeta na isto mjesto stvarat će naviku i olakšati pronalazak. Ljudski mozak brzo uspostavlja uzorak kad stavljamo stvari na isto mjesto bez razmišljanja o tome, zbog čega uvijek dolazimo do istog ormarića za šalice kada si spremamo čaj, na primjer. (Daily Mail)