SAVJETI ONIMA KOJI ŠKRGUĆU ZUBIMA: IMA LI LIJEKA ZA BRUKSIZAM!?

Ova navika stvara pritisak na zube mnogo veći od žvakanja.

Svaka peta osoba škrguće zubima. Neko to čini isključivo u snu, što se naziva bruksizmom, ali pojedini škrguću i tokom dana, uglavnom nesvjesno.

Pritisak može biti i do 600 kilograma po kvadratnom centimetru, što može da otupi sjekutiće i očnjake i stanji površinu kutnjaka i pretkutnjaka. Time se gubi tvrdo tkivo zuba i oni gube izvorni oblik, što znači da počinju da reaguju na vruće i hladno, a dijelovi zuba čak mogu da se odlome.

Mnogi od onih koji pate od bruksizma, posljedice primjećuju tek ujutro. Dvadeset do trideset odsto njih osjeti bol u mišićima vilice, ukočenost, a čuju i zvuk “kliktanja” kad otvore usta.

Bol se može proširiti i na vrat, a kod nekih se razvija glavobolja, naročito u sljepoočnicama. Bol se može ublažiti masažom mišića lica, a pomaže i zijevanje. Međutim, sve to samo pomaže kod simptoma, ali ne i kod uzroka, koji je najčešće stres.

Prirodni načini umanjenja stresa su fizička aktivnost i introspekcija, ali je ponekad potrebna i stručna pomoć, kako bi čovjek naučio da se nosi sa ovom pojavom savremenog doba