Savjeti nutricioniste: KAKO SMRŠATI 8 KG ZA 14 DANA?

Nije lako početi sa dijetom, a još teže je biti disciplinovan i izdržati sve muke do kraja. Sa druge strane, morate da budete realni i da shvatite da višak kilograma neće nestati preko noći kao i da morate mnogo da se potrudite da biste smršali.

Naravno, to nikako ne znači da ne treba da se potrudite da skinete višak kilograma. A po riječima američkog nutricioniste Horhea Kruza, put do vitke linije je jednostavan – sve što treba da uradite jeste da smanjite unos ugljenih hidrata i šećera.

Kruz smatra da glavni uzrok gojaznosti ne leži u količini unesenih kalorija, već u količini “pogrešnih” kalorija koje svakodnevno unosimo.
Koje su to “pogrešne” kalorije?

Problem nastaje kada unosimo hranu koja se pretvara u šećere, a to su ugljeni hidrati. Dakle, sve se svodi na lučenje inzulina i njegovu ulogu u procesu mršavljenja. Što više šećera unosimo u organizam, to se povećava lučenje inzulina, hormona koji sprječava pretvaranje masnih naslaga u energiju. A samim tim se i kilogrami nagomilavaju.

Ukoliko iz ishrane izbacite ugljene hidrate i šećer, moguće je da izgubite i do 8 kilograma za 2 nedjelje, tvrdi on. On predlaže da se uvede izbalansiran ishrana, a to znači da u toku jednog dana imamo 3 glavna obroka i 2 užine.

Na ovaj način će se metabolizam ubrzati. U ovoj dijeti praktično nema strogih ograničenja porcija i nema osjećaja gladi. To pravilo važi za sve namirnice, osim za one koje imaju “pogrešne” kalorije, odnosno obiluju ugljenim hidratima i šećerima. Dozvoljen unos ovih “pogrešnih” namirnica je do 100 gr dnevno.
Izbacite namirnice koje obiluju zasićenim mastima, a počnite više da jedete hranu bogatu vlaknima i proteinima.