Savjeti nutricionista: KAKO SPRIJEČITI DEBLJANJE NAKON PRESTANKA PUŠENJA?

Većina ljudi koji u nekom trenutku života odluče prestati pušiti dobije koji kilogram viška. To i ne čudi jer pušenje blago ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje kalorija, pa se kod pušača kilogrami teže „lijepe“.

Poznato je i da nikotin suzbija apetit te da cigarete smanjuju osjećaj gladi. Neki, nažalost, nakon prestanka pušenja utjehu doslovno traže u hrani, pa brzo razviju pretilost, što itekako ugrožava njihovo zdravlje. Istraživanja su pokazala da su bivši strastveni pušači poslije skloniji gomilanju suvišnih kilograma.

To vas, naravno, ni u kom slučaju ne bi trebalo odvratiti od ideje da zauvijek ugasite svoju zadnju cigaretu, ako to još uvijek niste učinili. Postoje dobra rješenja koja će vam pomoći da vaši kilogrami nakon prestanka pušenja ne idu gore.

No, čak i ako u početku dobijete kilogram-dva viška, ne brinite se, to je u redu. Zdravim stilom života vrlo brzo ćete vratiti organizam u balans.
Važno je da se ne „tješite“ hranom kao zamjenom za cigarete i da što prije uvedete neke zdrave navike koje će vam pomoći da očuvate vitalnost, zdravlje i dobro raspoloženje.
Savjeti koji će vam pomoći da sačuvate vitkost i nakon prestanka pušenja

Jedite hranu bogatu nutrijentima
U nedostatku cigareta nemojte puniti police nezdravim grickalicama i slatkišima, nego sjemenkama i orašastim voćem, uz obilje svježeg voća i povrća.
Također, nemojte jesti ispred TV ekrana, nego za stolom. Jedite polako i svjesno.

Ako osjetite žudnju za masnom hranom ili slatkišima, pauzirajte. Svega 5-10 minuta dovoljno je da vas ta žudnja prođe.

Uvedite češće, ali manje obroke
Konzumirajte 5-6 malih obroka dnevno. Takvi mali obroci svakih nekoliko sati dat će dobar poticaj i vašem metabolizmu. Pazite na to da jedete raznovrsno te povećajte unos proteina i vlakana.

Također, smanjite porcije i hranu jedite s manjih tanjura nego što ste dosad. Na taj način činit će vam se da jedete koliko i prije, premda ćete količinski jesti manje.

Pazite na hidrataciju
Kad god osjetite želju za cigaretom ili hranom, popijte čašu vode. Hidratacija je vrlo bitna i za čišćenje vašeg organizma od toksina koji su u njemu preostali od vaše nikotinske ovisnosti.

Prakticirajte brze šetnje i vježbajte
Kako biste održavali svoju dobru liniju, jako je važno da ste aktivni i u pokretu. Tu će vam pomoći svakodnevne brze 30-minutne šetnje.
Uvedite i svakodnevnu tjelovježbu, dovoljno je 10-ak minuta na dan.

Primijetit ćete i da nakon prestanka pušenja odjednom imate više energije te da lakše i dublje dišete. Zahvaljujući boljem kapacitetu pluća, vježbat ćete s lakoćom.

Kretanje, šetnja i vježbanje, osim što troše kalorije, usto potiču i lučenje dopamina i serotonina, što znatno podiže vaše raspoloženje. A kada ste dobro raspoloženi, nećete žudjeti za hranom.