Savjeti nutricionista: Kako obuzdati apetit?

Moguće je obuzdati apetit na prirodan način i zato vam izdvajamo top sedam prijedloga. Imajte na umu da je znanost sve ovo potvrdila, ali ipak dokazi su oskudni i potrebno je još puno istraživanja. No, ipak vrijedi pokušati jer sigurno se nećete osjećati lošije.

Ukoliko teško kontrolišete apetit, a za sve krivite spor metabolizam – razmislite o svojim navikama i promijenite dnevnu rutinu. Pokušajte s ovih nekoliko trikova koji mogu zavarati želudac i pomoći vam da u potpunosti promijenite prehrambene navike – na bolje!

 Pijte više vode

Mnogi ljudi miješaju osjećaj žeđi s osjećajem gladi. Pripremljena boca vode pomoći će u smanjenju želje za obilnim međuobrocima i nepotrebnim, kaloričnim grickalicama.

Krećite se i vježbajte

Iako se nekima možda čini kako vježbanje samo povećava apetit – istina je upravo suprotna! Vježbanje ne samo da ima blagotvorne učinke na vaše tijelo, nego smanjuje apetit te ubrzava metabolizam.

Ne preskačite doručak

Zbog preskočenog doručka povećavate šanse za neželjenim kilogramima. Doručkom pokrećete metabolizam na vrijeme i na taj način duže zadržavate osjećaj sitosti pa i konzumirate manje hrane kroz dan.

Više proteina

Želite li vitku liniju, u prehranu biste trebali uključiti što više namirnica koje obiluju proteinima. Jaja, riba, bijelo meso i grah – trebale bi biti namirnice koje se u većim količinama nalaze na vašem jelovniku.

 Vrijeme za čaj

Popodnevnu želju za grickalicama zamijenite toplim čajnim napitkom. Osim što je topli čaj odlično piće za vruće ljetne dane, također je dobar i kao zamjena kaloričnim grickalicama za kojima mnogi posežu.

 Budite iskreni prema sebi

Koristite li hranu kao utjehu, konzumirate li je kada vam je dosadno ili kada ste pod stresom – osvijestite tu neželjenu naviku i naučite se sa svakodnevnim izazovima nositi na drugačiji, zdraviji način.

Jedite redovno

Jedan ili va velika obroka dnevno, recept su za dobivanje neželjenih kilograma. Umjesto toga jedite češće, ali u manjim porcijama.