Savjeti nutricionista: ČIM PREVALITE 35. GODINU, OVA HRANU IZBACITE IZ JELOVNIKA!

Terapeuti i nutricionisti upozoravaju: što smo stariji, veća je vjerovatnoća da će nam se prikrasti višak kilograma, da će se javiti problemi sa gastrointestinalnim traktom, ali i nezaobilazne hormonske “oluje”…

U pozadini svih ovih tegoba stoje usporeni metabolizam i sve lošiji kvalitet hrane koju jedemo. Što više “loše” hrane unosimo u organizma, veća je vjerovatnoća da ćemo redovno posjećivati nutricioniste i endokrinologe.

Koju hranu treba odbaciti nakon 35. godine?

Nutricionista i doktor Jan Marber preporučuje da ukoliko ste “prevalili” 35. godinu, bez obzira na pol, treba da izbjegavate slijedeće namirnice: masno meso, umake od soje i siram salame i viršle, pohovano, margarin, slaninu, pekarske proizvode od bijelog hljeba, proizvode koji sadrže pesticide;ledenu kafu i sladoled sa kofeinom, vegetarijanske hamburger, konzervisano voće, voćni jogurt, gazirane sokove.

Doktor ističe da nijedna od gore navedenih namirnica ne sadrži potrebne hranjive sastojke, bez obritra na to šta im piše na amblaži. Ali zato obiluje vještačkim aromama, šećerom, bojama i pojačivačima ukusa.

“Na primjer, voćni jogurt često sadrži toliko šećera koliko činija sladoleda. Ovo pravilo važi i za kolače, keksiće i tortilje za doručak. A gazirana pića sadrže boje koje su glavni izvor šećera u ishrani”, kaže Marber.

Opasne navike
Uobičajena ishrana odraslih u ovom životnom dobu – pivo, slana riba, kokteli i druge vrste alkoholnih pića, takođe će naštetiti figuri i zdravlju. Štaviše, njihov uticaj na zdravlje može se primijetiti mnogo ranije i to po otečenom licu, pojavi edema i nesanice.

Nutricionista podsjeća da samo ako poboljšate ishrane možete da lijepo i graciozno ostarite. Ovo posebno važi za žene.