Savjeti nesretnim u ljubavi: U novogodišnjoj noći zafrljacite cipelu u krošnju vrbe i bit ćete sretni cijelu godinu

Vrba u u narodnim vjerovanjima ima značajno mjesto. Prema vjerovanju mnogih naroda, određeni rituali s vrbom ili oko vrbe su šansa da se promijeni život i steknu blagostanje, radost i ljubav tokom cijele godine.Evo nekoliko savjeta koji se prenose s koljena na koljeno:

Uberite devedeset devet listova s devedeset devet vrba i spalite ih. Smrvite pepeo u fini prah i pojedite ga i moći će te predviđati budućnost.

Kinezi vjeruju da grančice vrbe štite od zlih duhova koji šire bolesti. Irsko vjerovanje govori o tome da u vrbama žive duše koje preko muzike komuniciraju s ovim svijetom, pa ako posiječete vrbu njena duša umire.

Stablo vrbe je dopušteno srušiti jedino u slučaju da njegove grane počnu rasti prema gore jer je to nesretni znak.

Na novogodišnju noć bacite cipelu na vrbu i ako ostane u granama brzo će te se oženiti ili udati.

Posebno je zanimljiv 22. mart. Za one koji se bave bijelom magijom to je idealan dan za izvođenja obreda sa vrbom, koju još nazivaju i “šibljika života”.

Nakon što uberu grančicu vrbe, malo zasijeku njenu koru i lanenom krpicom pokupe “sok života” koji iz nje curi. Krpica se čuva i nosi kao hamajlija za sreću cijele godine, a kažu otvara duhovne oči i budi intuiciju.

Žene su u periodu od 22. marta do 7. aprila (vrijeme vrbopuca) veoma plodne, pa sve koje žele da postanu majke ne treba da propuste ovaj idealan momenat za začeće

U narodnoj medicini vrba Iva sa svojim pupoljcima je vjesnik proljeća Kora bijele vrbe je ljekovita kod nazeba i emperature. (aura.ba)