SAVJETI: Kako se suši bilje i zelen za supu

Svo aromatično bilje koje se obično koristi u kuhinji možete posušiti tako da ga najprije sitno nasjeckate i zatim stavite da se sasuši na suhom i mračnom mjestu. Za vrijeme sušenja češće ga promiješajte i protresite. Sušenje je gotovo kada pri dodiru osjetite da vam se mrvi među prstima. Stavite ga u staklenke, miješajući razne arome po vlastitom ukusu ili ih ostavljajući razdvojene.

Dobro oprano lišće peršuna, celera i kopra možete sušiti i tako da ga vežete u vezice i ostavite u sjeni da se osuši, a ukoliko želite da zadržite lijepu zelenu boju, prvo ga neko vrijeme držite na suncu. Zelen za supu narežite na kolutiće, prokuhajte u kipućoj vodi 10 minuta, ocijedite i stavite da se suši, svaku vrstu posebno. Pomiješajte ih tek nakon sušenja. Dobro osušena zelen krhka je i lahko puca.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!