Savjeti: KAKO DA UBRZATE CIRKULACIJU

Na slab protok krvi kroz tijelo upućuju i trnci u nogama i rukama, vrtoglavica, smanjena maljavost nogu, suha koža, tup bol propraćen grčevima, promjena boje kože, smanjeno znojenje stopala, rane i ozljede kože koje sporije zarastaju, krhki nokti… Da biste sve ovo spriječili i izbjegli da lošu cirkulaciju liječite lijekovima, zaključci do kojih se došlo u naučnim studijama sugerišu promjenu životnih navika.
Izbjegavajte šećer
Zarad poboljšanja cirkulacije ključna je promjena načina života. To praktično znači da loše navike zamijenite zdravim. Odreknite se alkohola, previše kafe, pušenja, hrane bogate šećerima i lošim mastima. Važna je i regulacija tjelesne težine na normalnu.

Ukoliko istovremeno patite i od hipertenzije izbjegavajte slanu hranu, a povećajte unos omega-3 masnih kiselina, namirnicama bogatim ovim hranljivim elementom, kao i suplementacijom. Na meniju treba da se nađe i hrana bogata biljnim vlaknima, što znači više voća i povrća i unosa obične vode.

Pola sata aktivnosti
Stručnjaci savjetuju minimum pola sata fizičke aktivnosti u toku dana. Brza šetnja je odličan način da prokrvite svoj organizam. U hladnim zimskim danima redovno vježbanje u teretani ili kod kuće može biti odlična zamjena. Plivanje je, ako imate uslova za ovu aktivnost, još bolja opcija jer aktivira cijelo tijelo. Dugotrajno sjedenje neminovno dovodi do slabe cirkulacije, posebno u nogama. Zato nastojte da što češće ustajete da bi cirkulacija proradila.

Prirodni lijekovi
Prirodni lijekovi koji podstiču cirkulaciju uključuju različite metode, počev od preparata na biljnoj osnovi, preko vježbanja, tehnika tuširanja, disanja, masaža, stila odijevanja, pa sve do liječenja akupunkturom. Najprimjenjivaniji su biljni lijekovi, jer su se pokazali efikasnim i jednostavnim za upotrebu. Dokazano djejstvo na poboljšanje krvotoka imaju bijeli luk, biber, ruzmarin, kora vrbe, ulje eukaliptusa, đumbir, ginko biloba i divlji kesten