Savjeti: Kako biti vitak i zdrav i poslije godišnjeg odmora

Kada odemo na ljetovanje ili zimovanje, često se potpuno opustimo i “zaboravimo” sve što smo znali o pravilnoj ishrani. A kada se vratimo svojoj kući, postanu vidljive neželjene posljedice u vidu suvišnih kilograma.

Ali, stručnjaci kažu da ima načina da uživamo u odmoru, a da ipak ostanemo vitki. Evo nekoliko jednostavnih strategija:

Isplanirajte unapred vrijeme za fitnes!

Odmor treba da bude vrijeme oporavka, relaksacije i osvježenja, a ne izgovor za odustajanje od zdravog načina života. Zato se, kada planirate odmor, opredijelite za lokacije na kojima ćete moći da se bavite fizičkom aktivnošću u kojoj uživate. Ima puno sportskih aktivnosti koje su zabavne i u kojima možete uživati zajedno sa svojom porodicom. Na primjer, tenis, vodeni sportovi, biciklizam, ronjenje i dr.

Budite spremni!

Kada putujete, avionom, vozom ili automobilom – ponesite zdrave namirnice da ne biste morali da jedete ono što vam se nameće sa usputnih prodavnica brze hrane. Počnite dan hranljivim doručkom, potom izaberite lagane i zasićujuće užine ili male obroke, poput sendviča sa ćuretinom i zelenom salatom u integralnom hlebu ili nekom voćkom.

Odlaganja, zastoji i dosada često su neizbežan deo dugog putovanja, ali to nije razlog da ih popunjavate nepotrebnim grickanjem. Držite se regularnog rasporeda obroka, kakav poštujete i u svom domu.
Izbjegavajte visokokalorične večere!

Večeravanje po restoranima predstavlja najveće iskušenje kada ste na odmoru. Kod kuće, vi tačno znate koji su sastojci hrane koju pripremate. U restoranima, to može biti prava misterija i jedini način da to saznate je da postavljate specijalne zahteve i mnogo potpitanja. Najbolje je da naručujete jela koja se jednostavno pripremaju, poput pečenog, kuhanog ili grilovanog mesa ili ribe. Nije teško kontrolisati kalorije ako se držite podalje od pomfrita, čipsa ili kremaste hrane, ako ne pretjerujete sa sirevima i majonezom, naručujete nemasne salatne prelive i pijete dosta vode.

Drugo rješenje je da iznajmite kuću koja je opremljena kuhinjom. Tako se možete hraniti na način na koji ste navikli, pod uslovom da vam ne smeta kuhanje na odmoru.

Čak i bez frižidera, možete uživati u zdravoj hrani, na primjer:
 orasima
 sjemenkama
 cerealijama
 suhom voću
 nemasnim krekerima
 kikiriki-puteru