Savjeti i recepti za prirodnu njegu kože i tijela: SUJEDICE: UČINITE SVOJU KOŽU ZDRAVOM I LIJEPOM!

Sujedice (komedoni) valja ozbiljno shvatiti, više zbog onoga što naviještaju nego zbog njih samih. One su obilježje masne kože koja je zahvaćena seborejom i kojoj prijete akne

Ah, te strašne crne tačkice… Zapravo i nisu tako užasne, ali muče one koji od njih boluju. Prema našem mišljenju valja ih ozbiljno shvatiti, više zbog onoga što nagovještaju nego zbog njih samih. One su obilježje masne kože koja je zahvaćena seborejom i kojoj prijete akne.

Sujedice (komedoni) tvore žlijezde lojnice kada se poremete i preobilno luče loj. Taj loj, pomiješan s mrtvim organskim tvarima i s više ili manje zaraznih bakterija, na zraku oksidira te na površini kože dobiva tipičnu crnu boju. (Ponekad sujedicu još i „nastani“ mali beskičmenjak, ali ne „crv“ kako se često misli, nego člankonožac iz reda svrabaca.)

Sujedice se mogu ukloniti općim liječenjem akni i seboreje uključujući higijenu tijela i dijetu. Međutim, s obzirom na njih, mogu se dati i neki dodatni savjeti.

Važno je znati slijedeće:

Ne istiskujte crne tačkice iako ste u napasti da to činite: tako one neće nestati. Istiskujući ih na silu, izlažete se opasnosti da ozlijedite tkivo koje ih okružuje i da izazovete vrlo neugodnu infekciju.

Dnevno pranje čistim prirodnim sapunom koristit će da se ne pretvore u ružne bubuljice koje ostavljaju ožiljke ili da ne dođe do pravih osipa akna.

BILJNE RECEPTURE

Kriške paradaiza

Nekada su na selu žene koje su imale sujedice trljale lice kriškama paradajza ili zrele bundeve, još bolje kriškama krastavaca. Ne znamo zašto ti lijekovi više ne bi bili tako djelotvorni kao što su to bili nekada.

Sokovi

Za trljanje: sok od listova, cvjetova i sjemenki dragoljuba (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Za trljanje: sok od listova i cvjetova sapunike (4 prstohvata za 1 šoljicu);

Za trljanje: miješani sok od dragoljuba i sapunice (od svake biljke po 2 prstohvata za 1 šoljicu).

 Korijen i sok kozje brade

Jedite korijen kozje brade, paradajz, tikve i krastavce; to je izvanredno povrće protiv crnih tačkica. Kuhajte ih i pijte tekućinu koju ćete dobiti od njihovog soka, a primijenite je i kao obloge za sujedice. (Radi jačanja upotrijebite sredstva na osnovu kamfora, crvenog gloga, divlje ruže, preslice i čička.)

 Obloge

Tople obloge s sokom od stolisnika, i to od bijele biljke (3 prstohvata za 1 šoljicu), a isti sok pijte 3 puta dnevno.

Lokalno oblozi sa sokom od sljedećih biljaka (na litar vode): 1 prstohvat metvice (listovi), 1 prstohvat majčine dušice (listovi i cvjetovi), 2 prstohvata timijana (listovi i cvjetovi) i 1 prstohvat lipe (bjelike)

Ovaj sok možete i piti!

Pranje lica nad uvarkom od timijana, majčine dušice, lavande i komorača.

NARODNI RECEPTI

Maska ljepote od eteričnih ulja lavande i kadulje i od ekstrakta brinje, kadulje i timijana (ima ih u biljnoj apoteci).

Lokalni oblozi od specijalnog losiona protiv crvenih tačkica: u litar izvorske vode namočite preko noći prstohvat svježih listova i cvjetova rosopasa i 1 prstohvat zdrobljenog korijenja pirike.

Oblozi na lice i kupke ruku i nogu od sljedečeg pripravka (na litar vode): 2 pregršti crvene ruže (latice) i 2 pregršti nevena (cvjetovi).

/aura.ba/