Savjeti frizerskog salona Zo&Em iz Tuzle: Do lijepe i zdrave kose uz pomoć sastojaka koje već imate u kući

Tuzlanski profesionalci Emin Salamović i Zoran Ćulibrk iz frizerskog salona Zo&Em, Aurinim čitateljima otkrivaju tajne besprijekorno zdrave i lijepe kose uz pomoć sastojaka koje svako od nas već ima u kući.

Lijepa, sjajna i zdrava kosa nije mit. I vi je možete imati ako se držite određenih pravila. A uz savjete tuzlanskih profesionalaca, Emila Salamovića i Zorana Ćulibrka, možete imati zdravu i lijepu kosu poput najglamuroznijih holivudskih diva.

– Svaka osoba najprije mora znati kakav tip kose ima, a to može odrediti samo frizer. Da li je kosa masna, suha, ispucala ili zdrava, ne može osoba sama procijeniti, potreban joj je savjet i “dijagnoza” koju treba potražiti isključivo kod profesionalnog frizera – kaže Emil Salamović, suvlasnik Zo&Em frizerskog studija.

– Da, to je istina, jer ponekad ili vrlo često, izgled kose može da zavara, takođe, nekada u tjemenu i u dlaci postoji ozbiljan problem, a mi to sami ne možemo ni primijetiti i onda poslije bude kasno kada kosa počinje da puca ili u gorem slučaju opada. Tek nakon što saznate koji tip kose imate onda možete da je tretirate i njegujete i sami – savjetuje Ćulibrk.

Ovaj talentirani dvojac, više puta okrunjen priznanjima i nagradama za svoj rad, za Auru pojašnjavaju koji tipovi kose postoje i kako uz pomoć običnih kuhinjskiih sastojaka, možemo imati kosu poput najglamuroznijih holivudskih diva.

 Suha kosa

Izgleda bezizražajno, ima ispucale vrhove, lako se oštećuje i puca. To može biti zbog oštećenja ili samo nedostatka proizvodnje masnoće Masna kosa – postaje masna ako se ne pere svakodnevno, gubi svoj sjaj i postaje gizdava tokom dana

Kombinovana kosa

Masna na tjemenu, ali suha i oštećena prema vrhovima. To je često posljedica pretjerane upotrebe raznih proizvoda za kosu.

Normalna kosa

Nema puno ispucalih krajeva i lako se oblikuje. Maska za kosu često nije ni potrebna, ali se preporučuje kako bi kosa ostala lijepa i zdrava.

”Hairdesign by Zo&Em”: Spoj zanata, kreativnosti i umjetnosti

Tuzlak Emil Salamović i Prijedorčanin Zoran Ćulibrk nalaze se među najboljim mladim frizerima u BiH, a zahvaljujući tome što frizerstvo predstavljaju kao spoj vrhunskog zanata, kreativnosti i umjetnosti. Frizerski dvojac kao strastveni zaljubljenici u svoju struku, edukatori i frizeri stilisti, iza sebe imaja mnoge frizerske revije, hair show programe, mnoge posjećene edukacije i akademije.

O njihovim kvalifikacijama govore njihovi radovi, zadovoljne mušterije, diplome kojih je iz dana u dan sve više i više, ali prvenstveno revije na kojima su bili angažovani kao frizeri stilisti. Neke od revija na kojima su učestvovali su: BH Fashion Week-u, Fashion Fair (Banjaluka), Glam Fashion Show (Dubrovnik), oficijelni frizeri za 2017. godinu na Izboru za Miss Earth BiH. Više o njima možete pronaći na FB stranici “Hairdesign by Zo&Em” ili Instagram profilu “zoandem”.

Hladni tonovi izlaze iz mode

Svake godine sve više novih trendova kruži po drustvenim mrežama pa je  biranje željene nijanse boje kose otežano. Proteklih godina su uglavnom bili zastupljeni hladni tonovi, ash pepeljastih nijansi, zatim pastelni tonovi, te kombinacije vatrenijih tamno-svijetlih tonova, naravno, ovisno o kom godišnjem dobu je bila riječ. No, u posljednje vrijeme ipak hladni tonovi izlaze iz mode, te se pripadnice ljepšeg spola odlučuju za prirodnije nijanse, te kombinacije modernih tehnika nijansiranja i sjenčenja u prirodnim tonovima. Ti prirodni tonovi su uglavnom u tamnosvijetlim kombinacijama, raznih smeđih tonova, sa medenastim tonovima, tonovima boje šampanjca, pijeska, karamel nijanse.. Eventualno igranje sa refleksijama na svijetlom dijelu kose, roskasti, violet odsjaj i slično, što opet nakon ispiranja dođe na neku finu medenastu nijansu (naravno, ovisno o prethodno napravljenoj podlozi, i dubini tona svijetlog dijela). Dopustite frizeru stilisti, da u skladu sa vašim oblikom lica, boje tena, očiju, i trenutnog stanja kose , preporuči ono što će vam najbolje pristajati!

Kako pranjem uništavate kosu?

Kroz naše iskustvo smo mogli primijetiti da mnoge dame nažalost ipak ne posvećuju pažnju svojoj kosi tokom tretiranja kući. Pitate se zašto, i na šta konkretno mislimo?

Ovaj put ćemo pričati o “najobičnijem” pranju kose. Čime, i kako perete vašu kosu? Da li pravilno otvorite i zatvorite svoju dlaku tokom najobičnijeg pranja kose, od kojeg vam zavisi stanje poslije?

Prva i osnovna stvar je ŠAMPON. Jako je bitno da koristite šampon sa što manje štetnih materija, kao što su sulfati i slično. Sulfati su jako štetne materije, koje su generalno štetne kako za kosu, tako i za naš organizam. Nalaze se u mnogim proizvodima za ličnu higijenu, pa i u šamponima. Sulfati imaju jako sitne molekule, koje prodiru krož kožu, te dolaze u naš organizam, i štete određenim organima. Komercijalni nekvalitetni šamponi puni tog i sličnog hemijskog sastava jako štete vašoj kosi te agresivno djeluju na nju. Imajući to u vidu, naš savjet je da za pranje kose birate kvalitetan šampon, bez sulfata, i na što prirodnijoj bazi.

Pored toga što nećete agresivno djelovati te agresivno otvarati vašu dlaku, nevjerovatno je koliko ćete očuvati BOJU vaše kose, koja će biti trajnija sa takvim šamponom.

Ne koristite masku, regenerator?

Tokom pranja kose šamponom ono što je uglavnom učini ‘’krutom’’ i kada kosa ‘’škripi’’ pod rukom je znak da je dlaka otvorena, te ju je jako potrebno pravilno zatvoriti. Dlaku ćete pravilno zatvoriti maskom, regeneratorom. Nekorištenjem maske ili regeneratora ostavljate dlaku podložnijom svim vanjskim uticajima, te je sklonija isušenosti, i ispucalosti krajeva. Korištenje maske, regeneratora nakon pranja šamponom je obavezno, jer morate vratiti pH vrijednost dlake u optimalan nivo, na kojem će se dlaka pravilno zatvoriti, te ćete imati fin rezultat, sjajnije i mekanije kose. Da bi dobili rezultat, morate ostaviti masku najmanje 5-10 minuta, da bi se dlaka pravilno zatvorila, te vi dobili ljepšu, mekaniju, i sjajniju kosu. Ukoliko samo nanesete masku, te odmah operete nakon nanošenja, skoro da ste je bacili.

Nakon pranja kose dolazimo do frotiranja ili takozvanog sušenja peškirom. Kosi nakon pranja, peškirom trebate isključivo pokupiti vlagu na način tako što ćete stiskati kosu peškirom, a ni u kom slučaju trljajući kosu peškirom, jer na taj način jako oštećujete dlaku i činite je poroznijom.

Sušenje ili peglanje kose?

Nakon pranja kose i maske, možete koristiti neki proizvod za raščešljavanje i termalnu zaštitu koju ćete nanijeti na dužinu kose, te nakon toga raditi postupak sušenja. Ukoliko želite ravnu kosu, NE SUŠITE je sa svih strana, jer ćete dobiti efekat napuhane i naelektrisane kose, nego je sušite odozgo, ka dole. Ukoliko želite kovrdže, onda to radite difuzerom.

Izbjegavajte peglanje kose, jer pegla izbacuje većinski dio vlage iz dlake, te samim tim dobijete samo TRENUTAN efekat sjajne i ravne kose, te tokom dužeg tretiranja na taj način vaša kosa gubi prirodnu vlagu koju sadrži u suhom stanju, postaje tanja, slabija, lakše puca, te promjene boje kose će samim tim biti veoma rižične, ili ne baš toliko svijetle koliko bi voljeli, jer u slučaju jako oštećene kose peglom, agresivnije blajhanje i peglu bi trebalo izbjegavati, i posvetiti se njezi kose, te vraćanju stabilnosti dlaci, u najgorem slučaju ošišati uništene dijelove.