Savjeti frizera kako da u život vratite oštećenu i beživotnu kosu

Negovana kosa je san gotovo svake žene, ali uslijed čestog farbanja, feniranja i upotrebe pegle ili drugih stajlera za kosu, ona propada, postaje suha i beživotna.

Evo šta su rekli frizeri kako najlakše oporaviti beživotu kosu.

Pažljivo čitajte, ovi savjeti su zlata vrijedni:

1. Piling jednom nedjeljno

Dok brinemo o kosi, fokusiramo se na same vlasi, dok teme potpuno zaboravljamo. To je velika greška kažu frizeri, jer samo ako je tjeme glave njegovano, možemo da očekujemo da će i kosa izgledati zdravo i sjajno.

Piling temena glave je jako važan jer uklanja mrtve ćelije i pomaže da koža diše. Samim tim i kosa izgleda lepše, bujnije i zdravije.

Osim mrtvih ćelija, pilingom se uklanjaju i ostaci proizvoda koje često koristimo. Odmah nakon prve primjene vide se značajne promjene. Piling možete kupiti u bilo kojoj parfmeriji ili napraviti sami.

Sve što trebate da uradite je da u šampon kojim inače perete kosu dodate kašiku šećera.

Sa ovim postupkom ne treba preterivati kako se kože glave ne bi isušila. Najbolje bi bilo piling ponoviti nakon svakog 4 pranja.

2. Keratin

Birajte šampone, regenertore i maske koje sadrže keratin. Oni će pomoći da se obnovi prirodni keratin koji gubimo uslijed izlaganaja kose toploti i hemijskim tretmanima.


3. Uljima negujte kosu

Umesto kupovnih kapi za kosu, birajte ricinusovo ili kokosovo ulje. Ova dva ulja daju fenomenalne rezultate, a možete ih koristiti nakon sušenja kose, da ukrotite vlasi ili ih možete nanijeti na cijelu dužinu i sa tom “maskom” prespavati.

Ricinus pomaže da kosa brže raste i bude jača, dok kokosovo ulje dubinski hidrira i obnavlja vlasi.

4. Ređe se farbajte

Znamo da se farbe brzo ispiraju i da, ukoliko želimo punu poju mormo da se farbmo, ponekad i 2 put mjesečno. Ne moramo ni da vam govorimo koliko to oštećuje i slabi kosu. Umesto farbe razmislite o upotrebi kolor šampona ili domaćih farbi.

Evo kako ih možete napraviti:

1. Farbanje kafom za tamniju kosu

Ovo je odlično rješenje za žene sa tamnijom kosom. Najbolje bi bilo da koristite jaku espresso kafu.

Skuhajte oko 200 ml ove kafe, pa kad se ohladi, dobro je utrljajte u kosu. Sačekajte pola sata, a nakon toga isperite. Ovaj tretman je neophodno ponavljati 2 puta nedjeljno.

2. Čaj od kamilice za svjetliju kosu

Ovo bi trebao da bude izbor dama sa svjetlijom kosom.

Nakon pranja kose, nanesite prohlađeni čaj od kamilice. Slobodno ovo primjenjujte nakon svakog pranja, a osim što će vam kosa biti svilenkasta i njegovanija, takođe će se posepeno smanjivati i broj sijedih dlaka.

Kokosovo ulje i kari umanjuju sjede na duži period

Možete isprobati i masku koja će pomoći da se rešite sedih vlasi trajnije, a potrebna su vam samo 2 sastojka.

Ova kombinacija ima moć da podstiče produkciju melanina, koji je posebno važan u prikrivanju i sprječavanju nastanka novih sijedih.

Kokosovo ulje zagrijevate zajedno sa što više listova karija, sve dok se ulje ne istopi, a listovi ne puste svoju boju. Potom odstranite listove i ostavite kokosovo ulje da se ohladi.

Kada se ohladi, prirodan farba, je spremna za potrebu. Nanesite u izdašnoj količini na kosu i ostavite da deluje sat vremena, pa operite kosu na uobičajen način.

Ovaj tretman slobodno možete primjenjivati prilikom svakog pranja kose, i sigurno ćete primijetiti da se broj sedih dlaka smanjio.