Savjeti finansijskih stručnjaka za 2018: Evo kako da ove godine konačno uštedite malo novca

Finansijski eksperti početkom svake godine savjetuju kako da zaradite više novca. Evo šta predlažu za 2018

 

1. Pitajte za povišicu

Ako mislite da vaš rad vrijedi više nego što ste plaćeni, malo istražite. Diskretno se raspitajte koliko zarađuju kolege koje rade slične poslove u vašoj ili drugim firmama. Možete razgovarati sa nekim, ali je možda najbolje pratiti forume na internetu, prije svega zbog anonimnosti. Takođe, možete se raspitati za radno mjesto u drugoj firmi, radi informacije. Ako procijenite da radite više i bolje od mnogih, da se trudite i da ste kreativni i vrijedni, a niste adekvatno plaćeni, nemojte se plašiti razgovora sa nadređenim. Naravno, uradite to smireno i šarmantno, uvježbajte mali govor o tome kako volite svoj posao…

2. Tražite unaprjeđenje

Kada shvatite da možete pružiti više u svom radu, a samim tim i bolje zaraditi, slobodno tražite povišicu. Recimo, sastavite zanimljivu Power Point prezentaciju tako što ćete istaći svoje uspjehe u dotadašnjem radu. Razgovarajte sa šefom kada nije gužva i kada može da odvoji dovoljno vremena. Opet – budite ljubazni i šarmantni, treba da shvate da ste vi tačno ona osoba koja treba da radi taj posao. Međutim, ako sve pođe naopako, razmislite da li je vrijeme da pređete u drugu firmu.

3. Nađite novi posao

Osjećate umor i bezvoljni ste? Ne radujete se radnom danu, obavezama i kolegama… Niste zadovoljni platom, radnim vremenom, šefom… Možda je vrijeme da tražite drugi posao. Najbolje je da ažurirate svoj CV, slobodno istaknite svoje zasluge, naglasite kvalitete, predložite šta biste osvježili i kako biste pridonijeli boljem napretku izvjesne firme. CV šaljete u druge firme, možda vam se posreći.

Čak i ako ne tražite posao, uvijek je dobra ideja da brinete o svom CV i pratite šta se dešava na društvenim mrežama, ljudi često potcijene važnost interneta za dobijanje posla – mogu vam se otvoriti vrata ka boljoj prilici kada se najmanje nadate.

4. Započnite privatni biznis

Šta volite da radite, u čemu ste najbolji, šta vas ispunjava zadovoljstvom? Da li radeći to što volite možete da zaradite? Razmislite koje su vaše prednosti i “prevedite” ih u neki posao sa strane. Talent za pisanje može biti vaša karta za uspešno honorarno zarađivanje. Ljubav prema djeci, životinjama, starim licima, kuhanju, automobilima… razmislite.

Ako trazite “pravi” posao sa šefom i redovnom platom, registrujete se na LinkedIn društvenu mrežu i povežite sa ljudima, recite im šta tražite. Recimo: “Ja sam profesionalni knjigovođa, ako znate nekoga da traži pametnog i vrijednog knjigovođu, molim vas, obavjestite me, treba mi honorarni posao.” Nema potrebe da budete previše ponosni da biste pitali za pomoć. Svi su tu sa istim razlogom.

5. Budite kreativni

Idete iz grada na vikend ili duži odmor? Oglasite stan i izdajte ga preko Airbnb sajta. Budite kreativni sa izvorima koje već posjedujete. Pretražite garažu, možda ćete pronaći stvari koje možete prodati, opet na internetu…