Savjeti domaćicama: KAKO PRIPREMITI JUNEĆE MESO DA BUDE SOČNO I MEKANO?

Prženje mljevenog mesa može da se baš oduži, jer se obično otpusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina postaje gumaste.

Da bi ovo izbjegle, iskusne domaćice pribjegavaju malo poznatom triku, a to je korištenje sode bikarbone.

Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano promiješate, pa ostavite da odstoji 15-ak minuta. Zatim meso upržite u titavi na srednjoj temperaturi.

Povremeno promiješajte i za kratko vrijeme vidjećete da se meso uprži bez suvišne tečnosti. Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa i time sprječava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lijepu braonkastu boju.

Isto možete primijeniti i na meso sjeckano na komadiće, kao za gulaš, na primjer. Računajte da na sjeckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko 1 kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomiješa sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Sačekajte petnaest minuta i onda spemajte meso po receptu. Ne produžavajte ovo vrijeme, jer duže djelovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekat.

error: Content is protected !!