Savjeti djevojaka koje imaju savršen ten

Postizanje savršenog tena uopšte nije teško ako pratite ove jednostavne navike koje će vašu kožu održavati čistom, njegovanom i blistavom.

 
Nikad ne idite u krevet sa šminkom.
Bez obzira na to koliko ste iscrpljeni i koliko je sati – uvijek, ali uvijek skinite šminku prije spavanja. Ova navika vašu kožu održaće lijepom i svježom, a ujedno će i spriječiti umoran izgled i začepljene pore.

Šminku skidajte pažljivo i nježno.
Koža oko vaših očiju je najtanja i najosjetljivija što znači da bi je grubi potezi i trljanje trajno oštetili. Šminku skidajte mekanom vatom koristeći lagane pokrete, a pobrinite se da sredstvo za skidanje šminke bude umirujuće i nježno za kožu, ali i da sadrži vitamine poput B5 i E.

Ne zaboravite na vodu!
Od ujutru kada se probudite pa sve dok ne legnete u krevet, vodite računa da unosite dovoljno vode u organizam. I ne samo kad ste u teretani ili osjećate žeđ (budući da ste tad vjerovatno već dehidrirani). Spoljašnja i unutrašnja hidratacija ključna je za zdravlje kože.

U dnevnu rutinu ubacite serum s antioksidansima.
Smatrajte to nježnim i prirodnim tretmanom protiv starenja. UV zračenje utiče na vašu kožu i kad koristite kremu sa zaštitnim faktorom, ali serum s vitaminima poput C i E ispod kreme za lice dodatno će zaštititi vašu kožu i spriječiti preuranjeno stvaranje tamnih mrlja i bora.

Svakodnevno koristite kremu za lice s kremom za sunčanje.
Onih pet minuta na suncu dok trčite u prodavnicu možda ne djeluju tako strašno, ali s vremenom se na onih pet minuta od prošloga dana dodaje novih pet minuta svakoga dana i to, vjerujte, ostavlja trag na koži. Zato, 365 dana u godini, bez obzira na godišnje doba, namažite kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili više, a tek onda nanesite šminku.

Uvijek spavajte na čistom jastuku.
Jastučnice vrlo brzo skupljaju bakterije, prljavštinu, prašinu i mrtve ćelije kože. Zato, okrenite jastuk na drugu stranu nakon nedjelju dana i mijenjajte jastučnicu svaka dva-tri dana kako biste spriječili začepljenje pora.

Potpuno izbjegavajte solarijum.
Odlazak u solarijum, čak i samo nekoliko puta, može imati nepopravljive posljedice na vašoj koži poput oštećenja DNK na ćelijama. Uz to, rizik od melanoma povećava se za čak 59 posto i raste svakim korišćenjem solarijuma. Drugim riječima, žene koje žele da postignu savršen ten u potpunosti bi trebalo da izbjegavaju tamnjenje.

Fizička aktivnost je obavezna!
Joga ili pilates časovi mogu imati jak i vrlo pozitivan uticaj na vaš um i tijelo, a budući da vježbanje pojačava cirkulaciju, ona dodatno pojačava i sjaj kože. Uz to, znojenje snižava nivo kortizola, hormona koji se povezuje sa starenjem kože, začepljenim porama i borama.

Izbjegavajte nezdravu hranu.
Ne pričamo o povremenim odlascima u fast food ili kesici čipsa, ali ako većina vaših prehrambenih navika uključuje grickalice, vaša koža platiće određenu cijenu. Umjesto bijele testenine, hljeba, šećera, slatkiša i kolača, u dijetu unesite zdrave, prirodne namirnice poput zelenog povrća, svježeg voća, proteina, orašastih plodova i jogurta.

U rutinu uključite nježan piling.
Pobrinite se da sredstvo nije previše agresivno za vašu kožu i piling nemojte raditi više od dva puta nedjeljno.

Nosite sunčane naočare tokom cijele godine.
Osim što štite oči i osjetljivo područje oko očiju, naočare sprečavanju bespotrebno mrštenje koje takođe ubrzava starenje i stvaranje bora.

Svakodnevno čistite telefon.
I izbjegavajte naslanjanje telefona direktno na lice dok razgovarate. Vaš telefon jedan je od najprljavijih predmeta koji sigurno ne želite na svojoj koži.

Jednom nedjeljno nanesite masku za lice.
Ako imate suhu kožu, nanesite masku koja sadrži glicerin. Ako imate masniju kožu, koristite maske na bazi gline. Ako imate mješovitu kožu, kombujte po potrebi – na primjer na nos i bradu stavite masku koja pročišćava pore dok na čelo i obraze možete nanijeti hidratantnu masku koja će nahraniti kožu.

Dobro se naspavajte.
Elektronske uređaje ostavite u drugoj sobi sat vremena prije nego što se ušuškate u krevet i pokušajte da spavate osam sati bez prekida. Cilj je ući u dubok san koji će vašem umu i tijelu dopustiti potpuni odmor i dati priliku za obnovu ćelija.

Ne kopajte lice.
Pustite taj mitiser/ bubuljicu na miru. Iako je često teško odoljeti, osim ako vidite potpuno bijelu bubljicu koju možete istisnuti, veća vjerovatnoća je da ćete diranjem i stiskanjem napraviti još veću štetu. Ako imate crvenu bubuljicu, držite na njoj kocku leda u intervalima od 20 sekundi nekoliko minuta kako bi otok splasnuo, a onda očistite to područje i na površinu stavite korektor.