Savjeti bivšim pušačima: KAKO DA UPOSLITE RUKE NAKON ŠTO STE OSTAVILI CIGARETE?

Mnogima je kada prestanu da konzumiraju cigarete, problem što ne znaju šta će s rukama bez cigarete. Ako i vi imate taj uobičajeni problem, evo nekoliko savjeta kako da “zaposlite” ruke, sada kada u njima napokon više nema gorućeg štapića.

Nekim pušačima je nezamislivo da imaju prazne i opuštene ruke dok koncentrisano obavljaju neki zadatak ili o nečemu treba dublje da razmisle. Bez cigarete u ruci ne snalaze se više ni sa stvarima koje bi s cigaretom riješili za nekoliko minuta.

Čak i kad prebrode fizičke simptome apstinencijske krize, ne uspijevaju da se riješe napetosti u rukama, zbog koje neki počinju da grizu nokte, čupkaju zanoktice, lupkaju po stolu.

Iako bi bilo najbolje otkriti pravi uzrok nervoze koja vas tjera na to da vam ruke uvijek budu zaokupljene nečim, kao prva pomoć mogu vam poslužiti i neke nove zdrave navike uz koje ćete uvijek imati pune ruke posla.

Tako, recimo, mogli biste da počnete pišite, crtaje, uhvatite nekog za ruku, stežite antistresnu lopticu, bavite se vrtlarstvom ili uzgojem sobnog bilja, neka vam pri ruci bude šolja nezaslađenog čaja ili čaša vode ili prirodnog soka, a izbjegavajte kafu, alkohol i druga pića koja povezujete s cigaretama.

Grickaj štapiće od sirovog povrća, suho voće, orašaste plodove, otkrijte svoj talent za ručne radove, svirajte i na kraju, ako baš imate potrebu nešto da “zapaliti”, zapalite svijeću ili mirišljavi štapić i sladite se činjenicom da ste ipak bivši pušač.