Savjeti: 3 STVARI KOJE MORATE UVIJEK IMATI PRI RUCI AKO KAŠLJETE

Iako je kašalj neprijatan simptom, on je i važan refleks kojim se tijelo iscjeljuje i štiti. Kašalj je najčešći simptom bolesti još od detinjstva, a obično ga izaziva virusna infekcija koja može potrajati i do dvije nedjelje.

Protiv takvog kašlja antibiotici ne pomažu i, dok ćemo dijete još i zadržati u krevetu par dana, odrasli će često odlučiti da kašalj pregrme na nogama. To, međutim, ne znači da ne možemo da olakšamo tegobe dok se bolest ne povuče. Radi svog zdravlja, ali i radi zaštite onih oko nas, evo šta moramo uvijek imati pri ruci!

Tečnost!
Nosite sa sobom bočicu vode čitavog dana, jer je važno da hidrirate organizam. Tečnost će rastvoriti šlajm u plućima i omekšati naslage sekreta u grlu i biće vam lakše da ovu sluz iskašljete. Čak i ako je kašalj uzrokovan astmom ili alergijom, pijuckanje mlakog čaja će umiriti nadražene bronhije. Ne zaboravite da udišete i paru ako pijete topao čaj, jer ljekovita isparenja biljaka mogu da ublaže upalu sluznice sinusa.

Ljekovito sredstvo protiv kašlja!
Postoje situacije kada je zaista važno pomoći plućima da se oslobode tegoba. Takvi su, na primjer, slučajevi kada treba iskašljati veliku količinu sekreta ili kad osoba ne može da se odmori tokom noći, zbog nadražaja suhog kašlja. Na kraju, ponekad može da pomogne i lijek za zapušen nos, koji takođe može biti uzrok kašlja.

Na kraju, ali ne manje važna – spremna maramica!
Maramica pri ruci važna je i za okolinu i za vas. Pravila higijene se pooštravaju u slučaju bolesti, naročito ako kašljete ili kišete. Ne samo da morate paziti da ne zarazite druge, već treba da brinete i o svom sniženom imunitetu.

Nemojte kašljati ili kihati u svoj dlan ili stisnutu pesnicu, već uvijek u spremnu maramicu. Ako nije pri ruci, nakašljite se u svoj rukav. Uvijek poslije kihanja ili kašljanja operite ruke ili ih barem obrišite vlažnom maramicom. Ako se neko u vašoj blizini zakašlje, pokrijte usta i nos maramicom. Ako vam nije pri ruci, okrenite glavu i zadržite vazduh petnaestak sekundi.

Naravno, najbolja preventiva je da se klonite bliskog kontakta s oboljelim osobama. Ako ste vi bolesni, distancirajte se od svih koliko god je to moguće.