Savjet za starije od 65 godina: Što brže hodate duže živite

Za hod je potrebna energija, kontrola pokreta i potiče rad nekoliko organa poput srca, pluća, živčanog, krvožilnog i mišićno-koštanog sustava, naglašavaju naučnici.

Brzina hoda povezana je, čini se, s dugovječnošću kod starijih od 65 godina, pokazala je analiza nekoliko istraživanja skupine osoba oba spola, objavljenoj u utorak u Glasniku američke medicinske udruge (JAMA).

– Broj godina koje će doživjeti muškarci i žene povećava se ovisno o brzini njihova hoda – pišu autori analize objavljene u broju JAMA-e od 5. januara.

Oni su izračunali da se normalno očekivani životni vijek obaju spolova počinje povećavati u određenoj dobi ovisno o brzini hoda. Prosječna brzina sudionika iznosila je 0,92 metra u sekundi.

Istraživanje se odnosilo na podatke dobivene između 1985. i 2000. među 34.485 pojedinaca – 80 posto bijelaca, 59,6 posto žena – čija je prosječna dob iznosila 73,5 godina.

Istraživači su ustanovili da je brzina hoda povezana s razlikama u vjerojatnosti preživljavanja za sudionike svih dobi i oba spola.

Brzina hoda jednako je pouzdan pokazatelj dugovječnosti kao i dob, spol, hronične bolesti, pušenje, indeks tjelesne mase ili krvni pritisak, zaključili su naučnici

Nekoliko je razloga koji objašnjavaju zašto je brzina hoda dobar pokazatelj dužine života starijih osoba.

– Za hod je potrebna energija, kontrola pokreta i potiče rad nekoliko organa poput srca, pluća, živčanog, krvožilnog i mišićno-koštanog sustava – naglašavaju naučnici.

Sporiji hod mogao bi biti i znak pogoršanja funkcija tih organa i sistema.