SATURN I SADE SATI: 7 I POL GODINA TUGE KOJE NIJEDAN ČOVJEK NE MOŽE IZBJEĆI

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Sade sati je pojam preuzet iz Đotiša i predstavljaju prelazak tranzitnog Saturna preko natalnog Mjeseca. Pun naziv ovog perioda je Shani Sade Sati, što bi u slobodnom prevodu značilo 7,5 godina tuge ili 7,5 godina Saturna-Shanija (Sade-sati je u prevodu sedam i po).

Ovaj prelazak se dešava svakih 27,5 godina i prisutan je u životu svakog čovjeka. Tada nas Saturn pritišće i traži da kroz red, rad i disciplinu spoznamo nove životne lekcije…
Sade sati obično traju 7,5 godina i počinju ulaskom Saturna u znak koji prethodi znaku u kojem je natalni Mjesec (npr. ako je Mjesec u Škorpiiji, Sade sati počinju ulaskom Saturna u znak Vage) i završava se kada Saturn izađe iz znaka koji je poslije znaka u kojem je natalni Mjesec(u našem slučaju to je izlazak Saturna iz znaka Strijelca)

Dakle, tih 7,5 godina se dijeli na 3 jednaka perioda od 2,5 godine…Prvi period je boravak Saturna u tom prethodećem znaku i tokokm tog perioda se osjete blage teškoće kao priprema i upozorenje.

Zatim ide drugi, najkritičniji period od 2,5 godine kad je Saturn u znaku gdje i Mjesec i to je vrhunac patnje i otežanja koje trebamo savladati. Nakon toga imamo treći period od 2,5 godine kada se situacija polako popravalja i stvari se privode kraju, dolazi smiraj nakon dosta burnog perioda. Neko će Sade sate preživjeti bez većih promjena, neko će izgubiti bliske članove porodice, neko će promijeniti život iz korijena….to opet sve zavisi od ostatka natalne karte. Važno je samo naoružati se strpljenjem i relano prihvatiti situaciju…

U Indiji postoji priča o Sade satima…

Kad je Saturn došao po svoje, jedan čovjek se sakri pod veliki kamen i tako provede 7,5 godina. Kad je taj period prošao, čovjek je izašao, a Saturn ga je sjedeći na kamenu čekao.Čovjek zadovoljno rece: ,, Ha, nadmudrio sam te, ništa mi nisi mogao proteklih 7,5 godina!” ,,Ništa, samo si zbog straha izgubio 7,5 godina života krijući se u mraku, ispod kamena”, reče Saturn mirno, i ode.