Sati provedeni uz mobitel su jedni od krivaca što se debljamo?

Istraživači su otkrili da su studenti koji su proveli pet ili više sati na svojim mobilnim telefonima, imali 43 posto veću šansu da će biti pretili, za razliku od svojih vršnjaka koji su uz telefone provodili manje vremena.

To je zato što su studenti koji su bili zavisni o mobitelu, većinom pili slatka pića i jeli brzu hranu i slatkiše te nisu vježbali dovoljno ili uopšte nisu vježbali.

Studija Simón Bolívar University u Barranquilli pokazala je da pretjerano korištenje mobitnog može omesti metabolizam noću, uzrokovati nedostatak sna i uticati na samokontrolu, a sve navedeno može dovesti do gojaznosti.

“Rezultati ove studije omogućuju nam da istaknemo jedan od glavnih uzroka fizičke pretilosti, faktor rizika za kardiovaskularne bolesti”, rekao je prof. Mantilla-Morrón, specijalista za srčanu, plućnu i vaskularnu rehabilitaciju na Simón Bolívar University.

U studiji je učestvovalo hiljadu studenata, a oko 25 posto učesnika koji su bili prekomjerno teški te pet posto koji su bili pretili, provodili su pet i više sati dnevno koristeći svoje mobilne telefone.

Trošenje previše vremena ispred pametnih telefona potiče nas na sjedilački način života, skraćuje vrijeme tjelesne aktivnosti, što povećava rizik od prerane smrti, dijabetesa, bolesti srca, različitih vrsta raka itd., upozorili su stručnjaci.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!