“Sassy voda” je novi detoks hit! Evo recepta!

Takozvanu “Sassy dijetu” osmislila je američka nutricionistica Cynthia Sass, u sklopu kampanje za ravan stomak. Ona tvrdi da đumbir umiruje probavni sistem i sprječava nadutost. U kombinaciji s limunom potiče sagorijevanje masti, pa uz laganiju prehranu s više povrća i voća kakvoj se okrećemo na proljeće, može pridonijeti tome da se otopi salo s trbuha, tvrdi.

Recept za “Sassy vodu”

U 8 čaša vode narežite jedan limun s korom na tanje kriške, s tim da ga prije treba oprati i oribati s četkicom pod vodom. Ogulite i narežite jedan svježi krastavac na tanke kriške i dodajte jednu kašičicu svježe naribanog đumbira. Radi boljeg okusa, u vodu možete dodati i 10 do 12 listića mente.

Konzumacija “Sassy vode”

Vodu je dobro pripremiti na večer, ili rano ujutro, kako bi sastojci otpustili vrijedne tvari prije nego što ju počnete piti.

Po jednu čašu tako pripremljene vode popijte prije svakog većeg obroka, dok ostatak možete popiti tijekom dana, po potrebi.

Ljudi koji inače imaju problema sa želucem ili crijevima mogu početi i s manjom količinom Sassy vode, a treba ju piti kontinuirano tri do pet dana, a onda po potrebi opet nakon sedam do deset dana pauze.

Ipak, ova se voda ne preporučuje trudnicama i dojiljama, te ljudima koji imaju žučne kamence. Naime, đumbir potiče proizvodnju žuči i cirkulaciju, pa može dovesti do povišenog pritiska. Također, istraživanja su pokazala da može dovesti i do spontanog pobačaja.

S druge strane, dijabetičarima se preporučuje pojačana kontrola, jer đumbir u kombinaciji s lijekovima može pretjerano spustiti šećer u krvi i povećati rizik od hipoglikemije.