Halva je orijentalna poslastica, koje potiče sa Bliskog istoka.Najviše je raširena po arapskim zemljama i na Balkanu. Donosimo vam recept za malo drugačiju ali i dalje veoma ukusnu halvu – Saray Hevlasi.
Sastojci
- 125 g putera
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera u prahu
- i još orasi, pistaći…
- 1 Vanilin šećer Dolcela
- 1 šolja = 200 ml
Priprema
-
U teflonskoj tavi (bez masnoće) propržiti brašno. Pržiti nekih 5-6 minuta, neprestano miješajući. Posebno otopiti maslac. U brašno dodati šećer u prahu, vanilin šećer i otopljen maslac, pa promiješati. Neprestano miješajući pržiti oko15-tak min. (ako želite svjetliju halvu) ili 20-tak minuta (za tamniju).
-
Pleh ili vatrostalnu posudu premazati uljem. Sipati mrvičastu smjesu. Dnom čaše utisnuti smjesu, pa kašikom izravnati. Ostaviti 10-tak minuta, da se prohladi, pa rezati pažljivo na parčad. Ohladiti sa sobnoj temperaturi, pa u frižideru, najmanje 1 sat.
-
Posuti mljevenim ili sjeckanim orasima, pistaćima…