Sarajka Nejra Ćatović svojim cekerima uveseljava i vraća u djetinjstvo: Neću kesu- imam ceker!

Ideje crpim gdje stignem, kod nekog vidim neki cool natpis na majici pa iskoristim uz adekvatnu sliku, Pinterest-u gdje zaista ima super ideja, naše sarajevske fore i fazoni. Na početku sam za motive birala životinje, a volim crtane uz koje su odrastale moje generacije, pa sam i to prenijela na cekere – kaže Nejra.

Cekeri su dugo vremena bili rezervisani samo za ležerne aktivnosti, ali posljednjih nekoliko sezona dobili su stylish predznak.

Ovaj trend na sreću mnogih je poživio mnogo duže od jedne sezone i svoju vladavinu nastavlja i ovog ljeta.
A ako ste u potrazi za trendi modelima koji uz to imaju i Made in BiH etiketu, onda je brend „nejraart“ ime koje trebate zapamtiti.
Iza njega se „krije“ 39-godišnja Nejra Ćatović, apsolventica Pedagoškog fakulteta u Sarajevu.

-Na odsjeku sam za predškolski odgoj i obrazovanje, a zaposlena u vrtiću evo već 12 godina. Ideja oko cekera je krenula nekako spontano, gledala sam radove momka iz Zenice, „Ceker za sve“ i svidjela mi se ideja. Tako sam odlučila da pokušam i ja napraviti svoj ceker samo što su moji radovi baš ono ručni rad, ne fabrički print. Materijali koje koristim su kuhani pamuk i keper, a cekere bojim bojama za tkaninu. Moji su cekeri do sad stigli do Amerike, Njemačke, Pariza … Prihod je većinom išao u dobrotvorne svrhe, ili za životinje ili za oboljelu djecu kojoj je danas na žalost pomoć baš potrebna – opsije Nejra cekerske putešestvije.

Njeno ime u svijetu rukotvorina zaista je vrijedno pažnje tim više što dio prihoda ide u dobrotvorne svrhhe ali i jer ručno šiveni cekeri napravljeni od kvalitetnog i čvrstog materijala čuvaju okoliš te spajaju posljednje trendove sa klasičnim dizajnom.

Nejrini su cekeri i dovoljno prostrani da u njih stane sve potrebno za taj dan, bilo da se radi o poslovnim obvezama ili šetnji gradom. Istovremeno izgledaju jako chic, budući da ukrašeni minimalističkim umjetničkim crtežima, neutralnim ali i veselim bojama, šaljivim porukama ali i likovima iz crtića što vraća u djetinjstvo.

-Cekeri su svakog ljeta jedan od najvećih hitova kada su u pitanju modni dodaci. Ne možemo odoljeti njihovom šarmu, forma im je uvijek zanimljiva i jednostavno sami za sebe govore da je došlo ljeto. Ideje crpim gdje stignem, kod nekog vidim neki cool natpis na majici pa iskoristim uz adekvatnu sliku, Pinterest-u gdje zaista ima super ideja, naše sarajevske fore i fazoni. Na početku sam za motive birala životinje, a volim crtane uz koje su odrastale moje generacije, pa sam i to prenijela na cekere – kaže Nejra.
Osim cekera, Nejra izrađuje i ruksake, a kompletna se ponuda može pogledati na njenom Instagram profilu i FB stranici „nejrart“.

-Iza mene je dosta bazara koji su se organizirali kako bi se pomoglo u kupovini hrane, lijekova i svega ostalog za napuštene ulične životinje. A oni su zapravo i bili moj pokretač i motivacija da krenem u ovaj hobi i većinom su sva sredstva od prodaje bila usmjerena njihovim potrebama. Nekad u augustu 2020. godine počela sam izradu cekera i ruksaka.Većinom ih kupim u DM-u ili Laseru. Dimenzije su neke standardne Širina 38, visina 40, ručke 70cm. Što se tiče vremenskog perioda izrade, zavisi od samog crteža, ali otprilike za dan mogu završiti jedan ceker ili ruksak. Prvo ide oslikavanje flomasterom, na sam ceker/ruksak zatim crtež bojim bojama za tkaninu.Nakon što se osuši fiksiram boju peglom i eto ga, gotov proizvod, spreman za slanje! Sve je crtano ručno – naglašava Nejra.

Dodaje kako je naš planet zatrpan nerazgradivom plastikom pa su njeni cekeri mali doprinos zdravlju okoliša.

-Uvijek više volim vidjeti ceker nego plastičnu kesu, pogotovo jer ima super natpisa na cekerima/ruksacima.Ako sebi postavimo pitanje gdje završavaju upotrijebljene kese, ne trebamo puno razmišljati, odgovor je jednostavan:u riječnim koritima, na granama drveća, na deponijamai na drugim mjestima u prirodi. Možemo li to promijeniti? Naravno da možemo!Kada bismo umjesto jednokratnih, pa čak i višekratnih kesa upotrijebili platnene cekere, učinili bismo puno za očuvanje naše životne sredine.Plastične kese koristimo nekoliko minuta, a za njihovu razgradnju potrebno je više stotina godina. Svako od nas treba samo malo povesti računa i možemo spasiti Planetu. Neću kesu- imam svoj nejrart ceker – mi je super poruka – poruuje Nejra.

Na kraju razgovora smo je upitali da li bi i jednim svojim cekerom obradovala nekog našeg čitatelja te da li se sjeća broja izrađenih cekra, na šta je odgovorila da se uvijek rado odaziva na humanitarne akcije koje imaju za cilj da obraduju i pomognu nekoga.

-A što se tiče broja, nisam baš vodila evidenciju ali sigurno preko 1000 cekera/ruksaka sam nacrtala…

(aura.ba)