SARAJEVSKA BAJRAMSKA ČAROLIJA: BOSANSKI ĐUVEČ, VOĆNI HLJEB, SARAJEVSKA ČORBA, AŠĆINSKI I MEDENI SUTLIJAŠ, BAKLAVA S BADEMIMA

Aurina kuharica predlaže: Da bi vaša bajramska trpeza bila bogata i zdrava, nastojte uskladiti teža i laganija jela. Neka i ovi praznici budu prilika da se u vašem domu okupe rodbina, prijatelji, komšije…

 

Iako je Bajramska sofra karakteristična za svaku porodicu, mi ćemo vas posjetiti na Sarajevske zijafete, odnosno bajramske menije, jelovnike. Svečani obroci se sastoje obavezno od 12 jemeka.

Važan je redoslijed, uvijek se servira i jede jedno slano, pa slatko jelo. Pri tome ne treba pretjerivati u težini jela; ako ide teško slano jelo, onda obavezno mora biti lagano slatko jelo. Ili, iza toplog jela, dolazi hladno i obratno.

Najčešće korišteni Sarajevski zijafeti, odnosno meniji su: čimbur, Sarajevska ili Begova čorba, dolmljeni tukac, bamija, pita zeljanica, burek pita, almasija, sarma, kadaif, mesni pilav sa kiselim mlijekom, paluze, sutlija, zerde.

 Bosanski đuveč

 ZA OVO UKUSNU JELO POTREBNO JE: 1 kg masnijeg telećeg mesa, 500 g crvenog luka, 1-2 krompira, 4-5 patlidžana, 2-3 velike paprike, peršun, biber, so, začini i 150 g riže.

Priprema: Isjeći meso na 10 komada, meso posoliti. U međuvremenu ispržiti na ulju nasječen na kolutove luk, pripremiti tepsiju, staviti malo ulja i na dno tave staviti rižu. Dodati na rižu red prženog luka, a na luk dodati krompir, te na krompir red mesa, na meso dodati luk, patlidžan i paprike. Staviti malo peršunovog lista, malo ulja, so, vegetu, začine. Ubaciti u zagrijanu rernu na 250 stepeni negdje oko 30 – 40 minuta.

   Voćni hljeb

ZA OVAJ SPECIJALITET JE POTREBNO: 150 g sušenih krušaka, 200 g suhih šljiva, 100 g suhih kajsija, 100 g suhih hurmi/datule, 100 g suhih smokava, 100 g cijelih lješnika (mogu i orasi), 250 g brašna tip 500, 1/2 svježe germe ili 1 kesica instant germe, 50 ml soka od višanja, kašičica soli i muškata.

Za ukras: sjeckani bademi, cijeli pistaći, višnje, malo šećera u prahu. Ostalo: ulje, 3 kašike džema od kajsija.

Priprema: Kruške skuhati u malo vode, ocijediti ih i tu vodu sačuvati. Kruške, šljive, kajsije, hurme i smokve sitno isjeckati i pomiješati sa lješnicima (orasima). Brašno sipati u jednu veću posudu pa mu dodati germu i preliti sa 4 kašike vode u kojoj su se kuhale kruške. Ostaviti oko 10 minuta da nadođe.

Zatim sve dobro izraditi i doljevati sok od višanja i vodu od krušaka, dok se ne napravi meko tijesto. Prekriti tijesto i ostaviti ga oko 40 minuta na toplom mjestu da nadolazi. Kad tijesto nadođe dodati mu svo voće i sve dobro sjediniti. Tijesto staviti u jednu veću tepsiju ili dvije manje vatrostalne posude, pokriti salvetom i ostaviti još 10 minuta da nadođe.

Peći na 180-200°C, oko sat vremena. Zagrijati džem i preliti njime pečen hljeb. Ukrasiti bademima, pistaćima i višnjama. Ostaviti da se ohladi, i ohlađen posuti šećerom u prahu.

         Sarajevska čorba

 RECEPT ZA OVO JELO: – Potrebno je: 30 dkg telećeg mesa, 5 dkg svježe bamije, 3 dkg masla, 1/2 dl pavlake, 3 dkg brašna, 8 dkg mrkve, peršuna i luka, 2 žumanjka, 10 dkg limuna, so, biber.

Priprema: Teleće meso izrezati na male kockice. U tavi zagrijati masnoću, te u nju dodati meso i sitno isjeckano povrće, zatim lagano dinstati. Kada meso blago porumeni, dodati brašno, pa sve prebaciti u lonac i zaliti vodom, dodati svježu bamiju, biber i so. Kuhati.

Za to vrijeme od žumanjka i pavlake umutiti jednoličnu masu, koju treba dodati čorbi pred kraj kuhanja. Poslije toga čorba više ne smije vriti. Uz čorbu se služi limun isječen na kriške, ili posuti peršunom.

 Ašćinski i medeni sutlijaš

 Za specijalitet “Ašćinski sutlijaš” potrebno je: 1 mjera prokuhane riže, 3 mjere mlijeka i 1 mjera vode, šećera po želji, 1 kašika niseste, karanfilčići i cimeta.

Priprema: Riža se opere i prokuha, te sastavi sa mlijekom i vodom i stavi kuhati. Pri kraju kuhanja začini se sa malo niseste. Vruć sutlijaš se naspe u tanjire. Ohlađen se pospe istucanim karanfilčićima i cimetom.

Kod “Medenog sutlijaša”, kad se riža skuha u mlijeku, naspe se meda po volji dok je još vruć, te se pusti da provrije. Iza toga se naspe u sahane (tanjire) ili zdjelice da se ohladi. Hladan se i jede.

    Baklava s bademima

ZA OVAJ SPECIJALITET POTREBNO JE: 12 listova gotove jufke/pola kg jufke, 250 g maslaca, 200 g badema, 80 g grožđica, muskantni oraščić, 300 g šećera, 500 ml vode, 1 vanilin šećer i sok od 1 limuna.

Priprema: Pleh prelijte rastopljenim maslacem (tj. podmažite pleh) i složite na dno 3 – 4 listova jufke, pa svaku jufku kašikom pospite maslacem. I posipajte sa mješavinom mljevenih badema, grožđica i struganog muskantong oraščića, sve dok ne potrošite fil. Na samom vrhu složite ostalih, 3 – 4 jufke. Prije pečenja baklavu izrežite, u obliku romba i prelijte preostalim maslacem i stavite u rernu na 200 stepeni, pecite dok baklava ne dobije lijepu rumenu boju. Pečenu baklavu nakon vađenja iz rerne prelijte ohlađenim sirupom i ostavite 2 – 3 sata da upije agdu. Agdu pripremite tako da šećer, vanilin šećer i vodu dobro prokuhate i umiješate sok od limuna.

Komentari

komentara